Υπ. Μεταφορών: Στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνεχής και βιώσιμη ανάπτυξη

Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνεχής και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα του Δήμου Λευκωσίας με θέμα «Από τους ρύπους στη βιώσιμη ενέργεια», η κ. Αναστασιάδου είπε πως η βιώσιμη κινητικότητα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο, διότι ταυτόχρονα επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων, εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναζωογονεί την οικονομία και, πάνω απ’ όλα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

«Στο Υπουργείο, προωθούμε ήδη ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως την υλοποίηση δράσεων που προτείνονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας. Όσον αφορά τις δημόσιες μεταφορές, εργαζόμαστε για την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος με τη ετοιμασία των νέων συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για προκήρυξη, εισάγοντας παράλληλα προηγμένες τεχνολογίες τηλεματικής», είπε.

Σημείωσε πως το Υπουργείο αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις με πιο σημαντική την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. «Καλούμαστε, συγκεκριμένα, να αναλάβουμε τη μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή θα πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Μεταφορών είναι η αύξηση του μεριδίου των διακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς και ενεργών μέσων μεταφοράς όπως το ποδήλατο και το περπάτημα», πρόσθεσε.

Οσον αφορά την ημερίδα, είπε πως αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InnovaSUMP, ένα πρόγραμμα που έχει ως σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών στον τομέα των μεταφορών και τη δημιουργία ενός συστήματος μετακινήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σημείωσε, σε άλλο σημείο της ομιλίας της πως στο Υπουργείο Μεταφορών προωθούν ενεργά τη βιώσιμη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, διευρύνοντας το πεδίο των δραστηριοτήτων, αναπτύσσοντας τις δημόσιες μεταφορές, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες και διερευνώντας τη δυνατότητα και βιωσιμότητα δημιουργίας μέσων σταθερής τροχιάς μεταξύ των πόλεων αλλά και συστήματος τραμ στη Λευκωσία.

«Κεντρικό στοιχείο στην όλη αυτή προσπάθεια θεωρούμε την ολιστική προσέγγιση, προωθώντας την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για κάθε πόλη καθώς και την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για όλη την χώρα», είπε.

Πρόσθεσε πως «προωθούμε ακόμη την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προτύπων σχεδιασμού, εισάγοντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στοχεύοντας παράλληλα στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες, στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διακίνησης με λιγότερο αυτοκίνητο και στην επαναεξισορρόπηση και αναδιανομή του οδικού χώρου μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς με προτεραιότητα στους πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες των δημόσιων μεταφορών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:52

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Απορρίπτουν οι δεσμοφύλακες την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως αναστέλλουν την απεργία
22:02
Foreign Office: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
21:49
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
21:46
Με διάταγμα Πούτιν υπό ρωσική «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
21:31
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαχικά της δικαιώματα (Βίντεο)
21:15
Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης απόψε στις δέκα στο ΡΙΚ1
21:00
OPEC+: Μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια – Την ανιούσα έλαβαν οι τιμές του πετρελαίου
20:47
Ο Πούτιν έκανε τον Καντίροφ υποστράτηγο – Φήμες ότι τον προορίζει για υπουργό Άμυνας
20:26
Πρόεδρος Κομισιόν: Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος
20:05
Τρόποι εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στη συνάντηση ΥΠΑΜ Κύπρου - Αυστρίας (Βίντεο)
19:40
Τα εθνικά θέματα της Κύπρου καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις θα εγείρει ο ΠτΔ σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές συνόδους στην Πράγα
19:20
Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Λευκωσία για τις δηλώσεις στα κατεχόμενα γιά Αμμόχωστο και Ουνφικυπ. Θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα (Βίντεο)
19:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand