Νέα επιστολή του ΠτΔ στον ΓΓ για τουρκικές ενέργειες

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα της Αμμοχώστου, απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Κάμνει λόγο για εφαρμογή του "Σχεδίου Β" το οποίο περιλαμβάνει και το άνοιγμα του περιφραγμένου τμήματος των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει πως το ξεχωριστό καθεστώς των Βαρωσίων, ως μιά περιοχή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και στην οποία η Τουρκία έχει αποκλειστικό έλεγχο και ευθύνη, αναγνωρίζεται σ’ όλες τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για τη δράση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Του υπενθυμίζει πως στην τελευταία του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, της 11ης Ιανουαρίου, αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στο Βαρώσι.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του καθορίζεται μέσα από τις Υψηλού Επιπέδου συμφωνίες του 1979 και τα ψηφίσματα 414 , 482 , 550  και 789.
Επισημαίνει παράλληλα τη θέση της Λευκωσίας,  όπως είχε τεθεί και στο παρελθόν με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Αυγούστου του 2017.
Στη συγκεκριμένη επιστολή  ενημέρωνε το Γενικό Γραμματέα ότι η τουρκική πλευρά δημοσίως αναφερόταν στο Σχέδιο Β στο Κυπριακό το οποίο επικεντρωνόταν στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων για επανεγκατάσταση, μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Στις 18 Αυγούστου ο Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωνε γραπτώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος παραμένει αναλλοίωτη και καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.
Όπως και στην επιστολή της 14ης Ιουνίου έτσι και στη νέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την είδηση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε ότι εκτός από τον Γενικό Γραμματέα, αντίγραφο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, εστάλη και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημερώνοντας για τις πρόσφατες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς, σε σχέση με το θέμα.
Πρόσθεσε ότι στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε υποβληθεί για το θέμα της Αμμοχώστου και από τους προηγούμενους Προέδρους Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια.
Την ίδια στιγμή, είπε, κάμνει ειδική αναφορά στα εικοσιένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έδωσε στον Μουσταφά Ακκιντζί στην τελευταία συνάντησή τους περιλαμβανομένου εκείνου της σύστασης Τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενδεχομένως και ξένων, για εκπόνηση μελέτης για ανοικοδόμηση της πόλης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι το 2014 φτάσαμε πολύ κοντά στην υλοποίηση ανάλογης πρότασης, αλλά την τελευταία στιγμή ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, ως διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς τότε, την απέρριψε.
Ο κύριος Οζερσάι, κατέληξε, ως θιασώτης της λύσης των δύο κρατών προβαίνει σε συγκεκριμένες δηλώσεις για τα Βαρώσια και σε διάφορες κινήσεις, αποσκοπώντας ακριβώς σε αυτό.

Κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα των Βαρωσίων.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Γαλανός είπε ότι ενώ οι Τούρκοι, μας καθήλωσαν στη θάλασσα, ανοίγουν νέο μέτωπο στη ξηρά, με την προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου.
Πρόσθεσε πως όσο η Τουρκία βλέπει χαλάρωση στη δική μας πλευρά, ετοιμάζει και προωθεί τα σχέδιά της.
Ο κύριος Γαλανός επισήμανε πως αν η τουρκική πλευρά προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου θα βρεθούμε στο "ελάττω".
Αναφερόμενος στην εκδήλωση την οποία θα πραγματοποιήσουν στις έξι το απόγευμα οι Αμμοχωστιανοί, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, επανέλαβε ότι θα είναι ειρηνική.
Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει δυναμικά και να προβεί σε διαβήματα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
Αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής τον Αλέξη Γαλανό, θα επιδώσει σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις δέκα, σήμερα το πρωί, αναβάλλεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τις 8 Ιουλίου στις έντεκα το πρωί.
Η συνάντηση είχε ορισθεί ενόψει της συζήτησης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:53

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand