Να στείλουμε μαζικά το μήνυμα για την Αμ/στο αύριο, καλεί ο Γαλανός

Έκκληση προς όλους για μαζική συμμετοχή αύριο στην εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό μέγαρο απηύθυνε ο Δήμαρχος, Αλέξης Γαλανός λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να αναλάβει δράση και χαρακτηρίζοντας πισώπλατη μαχαιριά την κίνηση του Κουντρέτ Οζερσάι για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση.


Είναι πισώπλατη μαχαιριά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συνέτρωγε λίγες μέρες πριν, αλλά και προς την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Γαλανός σε διάσκεψη Τύπου στο ΓΤΠ.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου θεωρεί, όπως είπε, τον Κουντρέτ Οζερσάι πρωταγωνιστή πίσω από την κίνηση αυτή και ανέφερε ότι αναμένει από τον Τ/κ ηγέτη,Μουσταφά Ακιντζί να διαχωρίσει ξεκάθαρα την θέση του. Ο κ. Γαλανός μίλησε για παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και της δεύτερης συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς.

Ανακοίνωσε ότι αύριο έχει ορισθεί στις 18.45 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα επιδώσουν υπόμνημα με το τί αναμένουν να κάνει. Αναμένουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, να προβεί σε διάβημα προς το ΣΑ του ΟΗΕ, την ΕΕ και αλλού. Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε, θα προβεί και ο ίδιος στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε διαβήματα στις πρεσβείες των χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, σε κόμματα και όπου αλλού μπορεί.

Θέλω να αναφερθώ ειδικά στον κ. Οζερσάι, είπε ο κ. Γαλανός, λέγοντας ότι ήταν αυτός που παρενέβη τελευταία στιγμή και δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί κατά την επίσκεψη του πρώην Αντιπρέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν η συμφωνία για την ειδική επιτροπή υπό τα ΗΕ που θα έμπαινε στην περίκλειστη πόλη.

«Αυτή τη φορά έρχεται και μαχαιρώνει πισώπλατα όχι μόνο την Αμμόχωστο αλλά και τη λύση του Κυπριακού. Διότι με αυτή την κίνηση ανατινάζει στον αέρα οποιεσδήποτε ελπίδες και γέφυρες για συνεννόηση». Ο κ. Οζερσάι αποβλέπει στην επιστροφή πολύ λίγων Ε/κ προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση, αλλά εισάγει ένα ανύπαρκτο θέμα, που έχει λυθεί πριν την εγκαθίδρυση της ΚΔ, αυτό του ΕΒΚΑΦ, με έγγραφο με τις υπογραφές των Κιουτσιούκ και Ντενκτάς που επισυνάπτεται στην συνθήκη εγκαθίδρυσης.

«Έιναι ένας ψυχολογικός πόλεμος και ένας πόλεμος νεύρων που ξεκίνησε από την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και επεκτάθηκε τώρα στο θέμα της Αμμοχώστου. Είναι η προώθηση του σχεδίου Β». Θέλοντας, είπε, να στείλει μήνυμα προς τον κ. Οζερσάι ανέφερε ότι όλοι μας έχουμε υποφέρει από το 1974, αλλά «πρέπει να ξεπεράσουμε τις προσωπικές βεντέτες και να κοιτάξουμε το μέλλον των παιδιών μας σε μια ειρηνική επανενωμένη Κύπρο».

Θέλουμε να στείλουμε αύριο το μήνυμα ότι ο λαός δεν κουράστηκε και διεκδικεί και θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στείλει διάβημα κατευθείαν στο ΣΑ του ΟΗΕ και να ζητήσει εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ που έχει καθήκον να εφαρμόσει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρόσθεσε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη που είναι παράνομη και άδικη.

Πρωταρχικός στόχος, είπε ο κ. Γαλανός, είναι να επαναφέρουν ως προτεραιότητα το θέμα της Αμμοχώστου και απαντώντας σε ερώτηση υπενθύμισε την πρόταση του Δήμου για να μπει μια ειδική ομάδα υπό τα ΗΕ με εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών στην περίκλειστη πόλη έναντι της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ, και να ανακηρυχθεί σε μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ η μεσαιωνική πόλη, πρόταση που είχαν αποδεχθεί και ο πρώην Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας και ο νυν, Νίκος Αναστασιάδης. Το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου το χειρίζεται η κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η κίνηση αποσκοπεί στο να περάσει στο τουρκικό κεφάλαιο και σε κύκλους του Ταγίπ Ερντογάν το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης.

Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για εκδήλωση και όχι διαδήλωση και θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιδράσει δυναμικά για το θέμα της Αμμοχώστου. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν γνώριζε για την κίνηση αυτή και πως καλή του πίστη πήγε στο δείπνο με τον κ. Οζερσάι για να αναζητήσουν τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών.

Ζητώ μια προσωπική χάρη, κατέληξε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου καλώντας σε ενότητα. Ο Ισμέτ Ινονού είπε κάποτε «αφήστε τους Ρωμιούς, δουλεύουν για μας», να τον διαψεύσουμε, ανέφερε λέγοντας ότι ο καθένας μπορεί να . Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, είπε. Και ευχαρίστησε τους συνδέσμους και τα σωματεία της Αμμοχώστου αλλά και άλλους προσφυγικούς Δήμους που στηρίζουν την εκδήλωση αύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand