Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ενημέρωσε τους αρμοδίους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων –πλην της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται και του ΚΚΕ που δεν συμμετέχει αυτοβούλως– σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εις βάρος της Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, «η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο κ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και με χώρες της περιοχής.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κατρούγκαλος, αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ήταν η συμπερίληψη του θέματος των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, αλλά και στις πρόσφατες κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος Κουμουτσάκος, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του ΕΣΕΠ, σημείωσε, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε «ως προς τη σημειολογία της μια ουσία, αλλά ως προς την ουσία της ήταν πάρα πολύ φτωχή». «Ουδείς φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία “ενημερώθηκαν” οι πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής με ενέργειες που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο, καθότι αυτό θα ήταν επιζήμιο για την ίδια. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κανείς μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς κινήσεις του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Αναφορικά με τα ζητήματα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι τέθηκαν προς τον Υπουργό Εξωτερικής Πολιτικής συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις ενόψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι βάσει των απαντήσεων που έλαβε, η εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία, εάν επιμείνει στην παράνομη συμπεριφορά της. «Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο «για ανευθυνότητα» της κυβέρνησης και για απόπειρες «εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».
«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τι έκανε;», αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, ζητεί απαντήσεις ως προς το «τι συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος.

Στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, συμμετείχαν εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος οι βουλευτές Κώστας Δουζίνας και Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Τριγάζης. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης, ενώ εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετείχαν ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου. Εκ μέρους του Ποταμιού μετείχαν ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος Ελένη Μαρτσούκου και ο Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες ήταν ακόμη από το υπουργείο Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.