Ημέρα μάχης στην Τουρκία: Ιμάμογλου vs Γιλντιρίμ

​Ως μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις για το πολιτικό μέλλον του Ταγιπ Ερντογάν, χαρακτηρίζονται οι σημερινές, επαναληπτικές εκλογές, για τη Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τίθεται εκ νέου αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, η έντονη ανάμιξη του ίδιου του Τούρκου Προέδρου στην προεκλογική εκστρατεία του Γιλντιρίμ, με δεκάδες ομιλίες και συγκεντρώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην Κωνσταντινούπολη.
Εκτιμάται ότι ενδεχόμενη ήττα του υποψηφίου του Κυβερνώντος κόμματος ύστερα από 25 χρόνια κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη, θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει απλώς ένα δήμο. Με την Κωνσταντινούπολη να έχει προϋπολογισμό κοντά στα εννέα δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδέχεται να απολέσει τον έλεγχο επί του 30% του τουρκικού ΑΕΠ.
Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου, ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει του Γιλντιρίμ, ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, το αποτέλεσμα ακυρώθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας.
Η εξέλιξη, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση μεγάλης μερίδας των Τούρκων πολιτών και δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση, όσον αφορά την ανεξαρτησία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα με το αιτιολογικό ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλου οι οποίοι επόπτευαν τη διαδικασία, δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
Στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τους ψηφοφόρους του να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδικασία, έως ότου καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, φοβούμενος παρατυπίες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περίπου 200 χιλιάδες στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν επιστρατευθεί, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Σούπερλιγκ: Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με τη Λαμία και ετοιμάζεται για την Άρσεναλ
17:06
Κίνημα Οικολόγων:Τα «χρυσά» διαβατήρια εκθέτουν ακόμα την Κυπριακή Δημοκρατία (κι ας σιώπησε ο Al Jazzera)
16:19
Αρχιεπίσκοπος: Θεάτρο του παραλόγου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
16:11
Εκτός τελικού ο Μίλαν
16:03
Eurostat: Σε χαμηλά επίπεδα η θέση γυναικών μελών στη Βουλή της Κύπρου
15:57
Τεχεράνη: Κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφύγουν απειλές και πιέσεις
15:04
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης , ήταν να σωθούν ανθρώπινες ζωές
14:57
Δήμος Γεωργιάδης: Ύψιστος στόχος μας είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας
14:48
Η συνέχεια σήμερα με Ερμής - Νέα Σαλαμίνα και ΑΕΚ - Ολυμπιακός
13:42
Πέτρος Καραγιάννης: Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις
13:05
Βίκτωρας Παπαδόπουλος:Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά τίποτε άλλο ως λύση στο Κυπριακό, πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα
12:57
Ο ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
12:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand