Πράσινο φως για το ΕΣΤΙΑ στις επόμενες 2 εβδομάδες

Το αργότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες παίρνει το πράσινο φως το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».

Και αυτό καθώς ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος του συμφωνητικού εγγράφου που θα υπογράψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και αδειοδοτημένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) με την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας έτσι το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει να βοηθήσει στην εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία.
 Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τον νομοτεχνικό έλεγχο του συμφωνητικού εγγράφου και το απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα καταθέσει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το συμφωνητικό έγγραφο μαζί με το σχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές κατόπιν κάποιων παρατηρήσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που είχε εγκρίνει το σχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο στο τέλος του 2018.
Στη συνέχεια τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα υπογράψουν με τον αρμόδιο κρατικό φορέα το συμφωνητικό, σηματοδοτώντας την εφαρμογή του σχεδίου. To συμφωνητικό αποτελεί στην ουσία ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα διέπει την όλη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για καταβολή ετήσιων δόσεων από το κράτος.
Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα καταβάλλει το ένα τρίτο της δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του αναθεωρημένου προγράμματος αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Το κράτος θα καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν στο τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα επιβεβαιώνουν την καταβολή των δόσεων από την πλευρά του δανειολήπτη.
Το ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υποβοηθηθεί η αποπληρωμή δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.  Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, η ακαθάριστη αξία των επιλέξιμων δανείων ανέρχεται στα €3,4 δις, με το συνολικό κόστος για το κράτος στα 25 χρόνια του κύκλου ζωής του σχεδίου να ανέρχεται στα €815 εκατομμύρια ή 4% του ΑΕΠ (€33 εκατ ετησίως ή 0,2% του ΑΕΠ).
Με βάση τις πληροφορίες, στο σχέδιο θα συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Astrobank, η Alpha Bank, ενώ στο σχέδιο θα συμμετέχει και η κρατική Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:20

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand