ΥΠΕΞ: Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν αυτά τα οποία επεδίωκε η Λευκωσία


Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ήταν αυτά τα οποία επεδίωκε η Λευκωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.  


Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι καμία χώρα δεν ήταν αρνητική στην υιοθέτηση πρακτικών μέτρων, κατά της Τουρκίας.   Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι τα χθεσινά συμπεράσματα διεύρυνσης θα επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ακολούθως, εξήγησε ο κύριος Χριστοδουλίδης, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα υποβάλουν στα κράτη - μέλη, σειρά μέτρων , προκειμένου να κάμουν την επιλογή τους. Τέτοια μέτρα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να αφορούν τα προενταξιακά κονδύλια τα οποία λαμβάνει η Τουρκία ή το διάλογο υψηλού επιπέδου Βρυξελλών - Άγκυρας.  

Παράλληλα, σημείωσε, η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν, θα εισηγηθεί σειρά μέτρων τα οποία άπτονται της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και στοχευμένες κυρώσεις εναντίον εκείνων οι οποίοι εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Εξήγησε πως τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η απαγόρευση εισόδου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τα οποία διατηρούν τα εν λόγω πρόσωπα ή εταιρείες, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε και τις πληροφορίες για "Βέτο" της Λευκωσίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στην περίπτωση που δεν υιοθετείτο σκληρή αντίδραση κατά της Άγκυρας.  
Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων διεύρυνσης, η Λευκωσία ξεκαθάρισε, ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Κύπρου για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, και άρα δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Ως εκ τούτου, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, ολόκληρο το πακέτο των συμπερασμάτων διεύρυνσης δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθότι αποτελεί ενιαίο κείμενο.
Αμέσως μετά την τοποθέτηση μας και της στήριξης που τύχαμε από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, συμφωνήθηκε ομόφωνα η προώθηση μέτρων κατά της Τουρκίας.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:01

Τελευταιες Ειδησεις

09 Μαΐου
Ιταλία: 8.292 κρούσματα κορονοϊού - Σημαντική μείωση των θανάτων
21:20
Yπέκυψε στα τραύματα του ο 20χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο τη Μεγάλη Τρίτη
20:50
Σε 63 σημεία παγκύπρια οι δειγματοληψίες για rapid test τη Δευτέρα
20:35
Νίκες για ΑΕΚ και Ολυμπιακό
19:58
Υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία ο Σολτς-Έλαβε το χρίσμα με συντριπτική πλειοψηφία
19:33
Λευκός Οίκος: Mε το βλέμμα στραμμένο σε εμβολιασμούς- Οι ΗΠΑ ξεπερνούν τον κορoνοϊό
19:12
Νικητής στην Ισπανία ο Χάμιλντον
18:47
Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορoνοϊό στο Λάος
18:46
ΠτΔ: Η Κύπρος είναι υπερήφανη που συμμετέχει στη μεγάλη Ένωση των Ευρωπαϊκών λαών
18:23
Eλλάδα:1.428 νέα κρούσματα- 51 νεκροί - 728 διασωληνωμένοι
17:53
Ογκούται το κύμα διαμαρτυρίας διεθνώς εναντίον του Ισραήλ λόγω των συγκρούσεων στα Ιεροσόλυμα
17:28
Aφγανιστάν: Στους 68 ανήλθαν οι νεκροί από την χθεσινή έκρηξη μπροστά σε σχολείο
17:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand