ΥΠΕΞ: Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν αυτά τα οποία επεδίωκε η Λευκωσία


Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ήταν αυτά τα οποία επεδίωκε η Λευκωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.  


Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι καμία χώρα δεν ήταν αρνητική στην υιοθέτηση πρακτικών μέτρων, κατά της Τουρκίας.   Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι τα χθεσινά συμπεράσματα διεύρυνσης θα επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ακολούθως, εξήγησε ο κύριος Χριστοδουλίδης, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα υποβάλουν στα κράτη - μέλη, σειρά μέτρων , προκειμένου να κάμουν την επιλογή τους. Τέτοια μέτρα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να αφορούν τα προενταξιακά κονδύλια τα οποία λαμβάνει η Τουρκία ή το διάλογο υψηλού επιπέδου Βρυξελλών - Άγκυρας.  

Παράλληλα, σημείωσε, η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν, θα εισηγηθεί σειρά μέτρων τα οποία άπτονται της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και στοχευμένες κυρώσεις εναντίον εκείνων οι οποίοι εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Εξήγησε πως τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η απαγόρευση εισόδου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τα οποία διατηρούν τα εν λόγω πρόσωπα ή εταιρείες, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε και τις πληροφορίες για "Βέτο" της Λευκωσίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στην περίπτωση που δεν υιοθετείτο σκληρή αντίδραση κατά της Άγκυρας.  
Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων διεύρυνσης, η Λευκωσία ξεκαθάρισε, ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Κύπρου για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, και άρα δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Ως εκ τούτου, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, ολόκληρο το πακέτο των συμπερασμάτων διεύρυνσης δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθότι αποτελεί ενιαίο κείμενο.
Αμέσως μετά την τοποθέτηση μας και της στήριξης που τύχαμε από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, συμφωνήθηκε ομόφωνα η προώθηση μέτρων κατά της Τουρκίας.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:01

Τελευταιες Ειδησεις

15 Μαΐου
157 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο, κανένας θάνατος
21:26
Ο Νετανιάχου μίλησε με τον Μπάιντεν μετά την αεροπορική επιδρομή στα γραφεία του AP στη Γάζα
20:51
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για την «ημέρα της Νάκμπα»
20:12
Επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα
19:42
Στα μεγάλα σαλόνια με δραματικό φινάλε, η ΠΑΕΕΚ ως πρωταθλήτρια(για 1η φορά στην ιστορία της) και ο ΑΡΗΣ
19:12
Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Αμμάν για επαφές με τον Ιορδανό ομόλογό του
18:58
Εκκληση για επείγουσα επιστροφή στην ειρήνη, απηύθυνε ο Μακρόν
18:13
Ελλάδα: 1.957 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι
17:48
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων σε Λονδίνο και Μαδρίτη
17:07
Το αντίο του Μαυρία στους Ομονοιάτες - Οδεύει προς Απόλλωνα
16:41
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 16 Μαΐου 2021
16:32
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν ακύρωσε επίσκεψη στην Αυστρία λόγω της ισραηλινής σημαίας
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand