Aπάντηση στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις από τον Βουλευτή Γεώργιο Κ. Γεωργίου

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και έχουν τύχει της ανάλογης καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα, ήταν η απάντηση του Κύπριου Βουλευτή Γεώργιου Κ. Γεωργίου στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, που άρχισαν σήμερα στην Άγκυρα.

Ο Κύπριος βουλευτής υπενθύμισε, απαντώντας σε αναφορές του κ. Τσαβούσογλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει της διεθνούς αναγνώρισης και ότι καταβάλλει αέναες προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων, ούτε αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων.

Μιας λύσης, πρόσθεσε, στα πλαίσια της οποίας όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου. Εμπόδιο, είπε ο κ. Γεωργίου, είναι η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, που την καλούν να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Βουλής, ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και έχουν τύχει της ανάλογης καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα.

Τις εργασίες της Συνέλευσης άνοιξε νωρίτερα με χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, καταγράφοντας τους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μίλησε για την συνεχιζόμενη ανεπίλυτη κατάσταση στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τις γνωστές τουρκικές ορολογίες για τα κατεχόμενα και ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και τις συνήθεις τουρκικές διεκδικήσεις, που αφορούν τους φυσικούς πόρους της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, στην Άγκυρα πραγματοποιούνται οι εργασίες της Κοινής Συνεδρίας της 1ης και 3ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, οι οποίες αφορούν, αντίστοιχα, στην Πολιτική Συνεργασία και Ασφάλεια και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στη Συνεδρία, με θέμα "Το πλέγμα της μαζικής μετανάστευσης και της ασφάλειας", η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται από τους βουλευτές, Γεώργιο Τ. Γεωργίου, Γεώργιο Κ. Γεωργίου και Χρίστο Ορφανίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:01

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
ΕΕ-COVID-19: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό
16:51
Εβδομήντα σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Παρασκευή
16:32
Ισραήλ: Tο αεροδρόμιο Ραμόν λειτουργεί κανονικά - Δεν στοχοποιήθηκε από παλαιστινιακό πύραυλο
16:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand