Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις- Καλεί την Κομισιόν να επιβάλει μέτρα

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει έντονα το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει στις συνεχείς εκκλήσεις των Βρυξελλών για τερματισμό τους.
Υπογραμμίζει παράλληλα τη σοβαρή και αρνητική επίδραση τέτοιων παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καλεί την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.
Προσθέτει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τονίζει πως είναι έτοιμη να απαντήσει αναλογικά και σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Λευκωσία.
Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.
Το Συμβούλιο, καλεί την ίδια ώρα την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, περιλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη- μέλη. Η αναγνώριση όλων των κρατών- μελών, τονίζει, είναι απαραίτητη.
Σημειώνει παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μιά συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μιά τέτοια διευθέτηση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και του κεκτημένου.

Δήλωση Επίτρόπου Διεύρυνσης

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνεδρίας, ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις δικές της αποφάσεις.
Ο κύριος Χαν είπε ότι το ντε φάκτο πάγωμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το οποίο αποφάσισε πέρσι το Συμβούλιο, παραμένει.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση με τη γεώτρηση τουρκικών πλοίων, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κάτι που είναι απαράδεκτο και συνεπώς τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρονται σε αυτή την πολύ πρόσφατη εξέλιξη.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού


Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:02

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand