Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις- Καλεί την Κομισιόν να επιβάλει μέτρα

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει έντονα το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει στις συνεχείς εκκλήσεις των Βρυξελλών για τερματισμό τους.
Υπογραμμίζει παράλληλα τη σοβαρή και αρνητική επίδραση τέτοιων παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καλεί την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.
Προσθέτει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τονίζει πως είναι έτοιμη να απαντήσει αναλογικά και σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Λευκωσία.
Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.
Το Συμβούλιο, καλεί την ίδια ώρα την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, περιλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη- μέλη. Η αναγνώριση όλων των κρατών- μελών, τονίζει, είναι απαραίτητη.
Σημειώνει παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μιά συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μιά τέτοια διευθέτηση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και του κεκτημένου.

Δήλωση Επίτρόπου Διεύρυνσης

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνεδρίας, ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις δικές της αποφάσεις.
Ο κύριος Χαν είπε ότι το ντε φάκτο πάγωμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το οποίο αποφάσισε πέρσι το Συμβούλιο, παραμένει.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση με τη γεώτρηση τουρκικών πλοίων, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κάτι που είναι απαράδεκτο και συνεπώς τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρονται σε αυτή την πολύ πρόσφατη εξέλιξη.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού


Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:02

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.