Στις 18 Ιουνιού ανοίγει το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Νέα αρχή για το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το εμβληματικό κτίριο στην οδό Μουσείου. Από τη λειτουργία του το 1967 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα θεατρικά δρώμενα της πρωτεύουσας με παραστάσεις όπως «Το μυστικό της κοντέσσα Βαλέραινας» του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας με τη οποία και έκανε το ντεμπούτο του και «Αγαμέμνων», το 1972, την πρώτη του τότε νεοσύστατου ΘΟΚ, καθώς και πολλών άλλων. Η αυλαία του θεάτρου είχε πέσει μετά την κατάρρευση της οροφής του το 2008, αλλά μετά από την ολοκλήρωση εκτεταμένων έργων αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων του είναι έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι το θεατρόφιλο κοινό.

Χωρητικότητας 1.000 θέσεων, που το καθιστά το μεγαλύτερο στην Κύπρο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, μέσω της δυνατότητας βύθισης τμήματος της σκηνής του και των άλλων σύγχρονων προδιαγραφών του, θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αναφέρει στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Αρχιτέκτονας, Λειτουργός Πολεοδομίας στο Δήμο Λευκωσίας Αθηνά Παπαδοπούλου.

Μετά τα εγκαίνια, που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, οι πόρτες του θεάτρου θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο για τα Κύπρια και αμέσως μετά για παραστάσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. «Έτσι το φθινόπωρο θα μας βρει με πολλή δραστηριότητα στο νέο θέατρο», λέει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υλοποίηση του έργου η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι «η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων με την βοήθεια της Υπηρεσίας Ηλεκτρομηχανολογικών και τη συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας».

Το πλήρως ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο ΛευκωσίαςΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Το έργο βέβαια, προσθέτει, «ήταν για όλους μας πολύ αναμενόμενο, ήταν πολύ σημαντική η αποκατάστασή του και η επανένταξή του στην πόλη».

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου το έργο κόστισε €8,7 εκατ. επιπλέον του ΦΠΑ, με ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει την μελέτη, την κατασκευή και την 12ετή συντήρηση του θεάτρου, το οποίο ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Cyfield.

«Οι εργασίες διήρκεσαν 2 χρόνια από τον Φεβρουάριο 2017 και είναι πια έτοιμο για να επαναλειτουργήσει», σημειώνει.

Σε ερώτηση από που βρέθηκαν τα κονδύλια απαντάει ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και «επομένως ήταν καθοριστική η συμβολή των ευρωπαϊκών ταμείων για την ολοκλήρωση του έργου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «οι όψεις του κτιρίου έχουν διατηρηθεί διότι είναι εμβληματικές, είναι στοιχεία της ταυτότητας του έργου και της παρουσίας του στην πόλη, σε ένα εξωτερικό επίπεδο βέβαια, γιατί η πραγματική του παρουσία και συνεισφορά επιτυγχάνεται με την λειτουργία».

«Οι εργασίες που προηγήθηκαν ως προετοιμασία πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, που πήραν γύρω στα 2,5 χρόνια με μια ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό των δημοσίων έργων – όπως ανέφερα και πριν - και τη συμμετοχή και του Δήμου, ήταν ακριβώς για να προσδιοριστούν οι ειδικές απαιτήσεις γι αυτό το έργο», προσθέτει.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εξηγεί η Ανώτερη Αρχιτέκτονας του Δήμου Λευκωσίας, κρίθηκε αναγκαίο να κατεδαφιστεί ο υφιστάμενος εξώστης και πολλά τμήματα από το εσωτερικό. Διατηρήθηκε η νότια πτέρυγα όπως είχε κατασκευαστεί με την προγενέστερη συντήρηση. Άρα, λέει, «πολύ μεγάλο μέρος έχει ανανεωθεί τηρώντας όλες τις προδιαγραφές στατικής επάρκειας και αντισεισμικής συμπεριφοράς».

Σε σχόλιο για τον εκσυγχρονισμό του έχει επέλθει στις δυνατότητες χρήσης του θεάτρου, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι «στη νέα του ζωή φιλοξενεί όχι μόνο θέατρο αλλά και μουσικές παραστάσεις».

Ακριβώς, επισημαίνει, «αυτή ήταν η πρόκληση όταν διαμορφωνόταν το πακέτο του έργου. Για παράδειγμα έπρεπε να συμβιβαστούν, να συγκεραστούν οι ακουστικές απαιτήσεις για θεατρικές και για μουσικές παραστάσεις, πράγμα αρκετά δύσκολο, το οποίο όμως θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και στα εγκαίνια». Νομίζω, προσθέτει, έχει επιτευχθεί με αποτέλεσμα να διευρύνεται η δυνατότητα φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σε ερώτηση τι μπορεί να πει για τα εγκαίνια τα οποία θα γίνουν στις 18 Ιουνίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει θα γίνει μια αναφορά και στην ιστορία των παραστάσεων του χώρου και θα συμμετάσχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ερωτηθείσα για την χωρητικότητα του θεάτρου απαντάει ότι «το θέατρο έχει χίλιες θέσεις, που το καθιστά το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα θέατρο παγκύπρια το οποίο, αντιλαμβάνεστε, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες όσον αφορά την χρήση του».

«Μέσα σ’ αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται και 12 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας», προσθέτει.

Σε ερώτηση πότε θα μπορέσει το κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αναφέρει ότι οι πρώτες παραστάσεις θα είναι στα πλαίσια των Κυπρίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας αμέσως μετά. «Έτσι το φθινόπωρο θα μας βρει με πολλή δραστηριότητα στο νέο θέατρο».

Η ιστορία

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας είναι κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1967. Στην πολύχρονη πορεία του χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες τελετές. Επίσης, φιλοξένησε την κεντρική και την παιδική σκηνή του ΘΟΚ και παραστάσεις αξιόλογων Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών.

Η ανακαίνισή του ήταν ένα κοινό όραμα των Λευκωσιατών που πήρε σάρκα και οστά το 2005 επί δημαρχίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα αφού, πέραν μερικών εργασιών συντήρησης από το 1967 έως το 2005, δεν έγιναν άλλα ουσιαστικά έργα. Μάλιστα, η εταιρεία που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τις εργασίες τότε κατάφερε να αποπερατώσει το έργο εντός εννέα μηνών και συγκεκριμένα περί τα τέλη Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Η ανακαίνιση περιλάμβανε τα πάντα: Νέα πατώματα, σύγχρονο control room, ψευδοτάβανο για καλύτερη οπτικοακουστική, καινούργια καμαρίνια και αναπαυτικά καθίσματα, νέο ηλεκτρομηχανολογικό μηχανισμό και κλιμακοστάσιο διαφυγής. Η ανακαίνιση περιλάμβανε τα πάντα εκτός από το πιο σημαντικό, όπως διαφάνηκε στην πορεία των χρόνων: νέα στέγη!

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, EURONEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:11

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Ανακοίνωση Ανόρθωσης για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ στο χώρο που στεγάζεται το κυλικείο της ομάδας
13:00
Νεκρός από μαχαίρωμα οπαδός της Ναντ πριν τον αγώνα με τη Νις
12:58
Πρώτο triple-double στη σεζόν για τον Γιάννη
12:57
Τρείς αγώνες σήμερα για το πρωτάθλημα
12:54
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι η Υπουργός Υγείας
12:34
Ουκρανία: Επίθεση της Ρωσίας με 12 drones και πύραυλο κρουζ
12:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/12/2023
11:50
"Δεν θα υπάρξει νίκη κατά Χαμάς αν το Ισραήλ δεν προστατεύει αμάχους" λέει ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας
11:05
Σύλληψη 24χρονης για υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών σε κρατούμενο
11:00
Φιλιππίνες: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό
09:41
Αύριο η τελική θέση της Κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο
09:22
O ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας
08:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand