Ιστορική ημέρα – Πρεμιέρα για το ΓΕΣΥ

Το ΓΕΣΥ τέθηκε από το πρωί σε εφαρμογή και για την ώρα όλα κυλούν ομαλά. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση δήλωσε στο Τρίτο ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς και παιδιάτρους.

Δόθηκαν και παραπεμπτικά ενώ εκτελέστηκαν ήδη συνταγές από φαρμακεία.
Στον οργανισμό Ασφάλισης Υγείας λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο και μπορούν οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με το ΓΕΣΥ.  


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι σήμερα ξημέρωσε μία ιστορική μέρα για τον τόπο μας. Μια μέρα που σηματοδοτεί ίσως, όπως αναφέρει, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην ιστορία της κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποφασιστικά, υπεύθυνα, με υπομονή προχωρούμε μπροστά τονίζει ενώ καταλήγοντας εύχεται καλή αρχή.

Το ΓΕΣΥ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινωνική  μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν η δημιουργία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.
Το Γενικό Σύστημα Υγείας γίνεται πραγματικότητα από σήμερα παρέχοντας φροντίδα υγείας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού και εισοδημάτων.
Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου παραδέχθηκε, ότι θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓΕΣΥ, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει επιμονή και θέληση να αντιμετωπισθούν.

Και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Καλεί παράλληλα τους πολίτες και τους παρόχους να επιδείξουν υπομονή στις όποιες δυσκολίες προκύψουν. Τονίζεται επίσης ότι ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.  

Η πρώτη φάση του ΓΕΣΥ περιλαμβάνει υπηρεσίες εξωνοσοκομείακης φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας 510 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ. Μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό 358 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί γιατροί, 220 φαρμακεία και 29 κλινικά εργαστήρια.
Μειωμένος είναι ο αριθμός των ειδικών γιατρών που φθάνουν τους 53. Ο ΟΑΥ σημειώνει ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης με 500 ειδικούς γιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου.
Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓΕΣΥ περιλαμβάνει πέραν των χίλιων σκευασμάτων.  

Σύνταξη: Σταυριανή Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:21

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.