Ιστορική ημέρα – Πρεμιέρα για το ΓΕΣΥ

Το ΓΕΣΥ τέθηκε από το πρωί σε εφαρμογή και για την ώρα όλα κυλούν ομαλά. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση δήλωσε στο Τρίτο ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς και παιδιάτρους.

Δόθηκαν και παραπεμπτικά ενώ εκτελέστηκαν ήδη συνταγές από φαρμακεία.
Στον οργανισμό Ασφάλισης Υγείας λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο και μπορούν οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με το ΓΕΣΥ.  


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι σήμερα ξημέρωσε μία ιστορική μέρα για τον τόπο μας. Μια μέρα που σηματοδοτεί ίσως, όπως αναφέρει, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην ιστορία της κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποφασιστικά, υπεύθυνα, με υπομονή προχωρούμε μπροστά τονίζει ενώ καταλήγοντας εύχεται καλή αρχή.

Το ΓΕΣΥ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινωνική  μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν η δημιουργία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.
Το Γενικό Σύστημα Υγείας γίνεται πραγματικότητα από σήμερα παρέχοντας φροντίδα υγείας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού και εισοδημάτων.
Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου παραδέχθηκε, ότι θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓΕΣΥ, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει επιμονή και θέληση να αντιμετωπισθούν.

Και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Καλεί παράλληλα τους πολίτες και τους παρόχους να επιδείξουν υπομονή στις όποιες δυσκολίες προκύψουν. Τονίζεται επίσης ότι ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.  

Η πρώτη φάση του ΓΕΣΥ περιλαμβάνει υπηρεσίες εξωνοσοκομείακης φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας 510 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ. Μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό 358 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί γιατροί, 220 φαρμακεία και 29 κλινικά εργαστήρια.
Μειωμένος είναι ο αριθμός των ειδικών γιατρών που φθάνουν τους 53. Ο ΟΑΥ σημειώνει ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης με 500 ειδικούς γιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου.
Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓΕΣΥ περιλαμβάνει πέραν των χίλιων σκευασμάτων.  

Σύνταξη: Σταυριανή Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:20

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand