Όλες οι αντιδράσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Δεύτερη εισβολή χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης τις τουρκικές παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, προσθέτοντας ότι έχει σχεδιαστεί μιά μελετημένη πολιτική για αντιμετώπιση των κινδύνων που προβλέφθηκε ότι θα ακολουθούσαν μετά τις απειλές της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτό που πράττει η Λευκωσία και θεωρεί πως θα έχει ανταπόκριση, είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση.
Ερωτηθείς εάν μετά την εξέλιξη αυτή, καθίσταται αδύνατη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, είπε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές.
Σε αυτή την περίπτωση, είπε, δεν πρόκειται απλά για απειλές, αλλά για μιά παραβίαση, για πολλοστή φορά, του διεθνούς δικαίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκαμε τις δηλώσεις προσερχόμενος σε εκδήλωση για την Απονομή του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης», στον τέως υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε ομιλία στην εκδήλωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ενέργειες όπως αυτές που καταγράφονται αυτές τις ημέρες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που ισοδυναμεί με νέα εισβολή στα αποκλειστικά διεθνή δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισήμανε, ότι στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις εννέα Μαΐου στη Ρουμανία, είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη να ενημερώσει όλους τους ηγέτες της Ευρώπης για το τί πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα στο εσωτερικό μέτωπο, ότι ανεξαρτήτως εκλογών υπεράνω όλων, πρέπει αυτές τις κρίσιμες ώρες, να τεθεί το συμφέρον της πατρίδας, το οποίο εξυπηρετείται μέσα από την ενότητα και τις δράσεις μας.
Δεν είναι νοητό, κατέληξε, να δίδεται από οποιονδήποτε δικαιολογία για τις ενέργειες της Τουρκίας, διότι δεν παραδοθήκαμε ή δεν αποδεχθήκαμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της.  


Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι το κύριο αντικείμενο συζήτησης στις επαφές που θα έχει σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το απόγευμα ο κύριος Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες με τον ομόλογό του της Γαλλίας Ζιάν Υβ Λετριέν με τον οποίο, εκτός από τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, θα συζητήσει το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα. Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.  
Ο κύριος Χριστοδουλίδης,  θα έχει επίσης συναντήσεις με τις Υφυπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και  Άμυνας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας και  τον Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της εταιρείας TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρακολουθεί στενά και με ανησυχία την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Στέφαν Ντουζαρίτς.
Διαβεβαίωσε ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει, υποδεικνύοντας πως οι υπεράκτιοι υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.
Ο Γενικός-Γραμματέας υπενθυμίζει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις, ότι οι φυσικοί πόροι σε μιά ενωμένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Καταληκτικά,  προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων.

Βαθιά ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο ηγέτης της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ουντό Μπολνάν.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ήδη πέρσι τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί δεόντως και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να είχε προ πολλού καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τις συντεταγμένες οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ για τις Ευρωεκλογές "Συνάντηση με τον Τύπο",  ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσουν στρατηγική αποτροπής των σχεδιασμών της Άγκυρας, που να επικεντρώνεται στον πολιτικό, τον ενεργειακό και τον στρατιωτικό πυλώνα.
Ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για καταγγελία της Άγκυρας, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες που θα καταστήσουν εφικτή την παρεμπόδιση των εμπορικών και των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ένωσης με την Τουρκία.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Τα σημεία διενέργειας rapid test σήμερα Κυριακή 27/11
12:58
Η Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον
12:44
Για περιβαλλοντικά εγκλήματα επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand