Υπό πίεση για τη συμφωνία του Brexit οι Μέι και Κόρμπιν

Αντικρουόμενες πιέσεις από τα κόμματά τους δέχονται Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν καθώς αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία επί του Brexit.



Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών πρόταση για μία «προσωρινή» τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.

Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν ζητά μία μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά από το Brexit και μια στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Η αντιπρόταση της κ. Μέι φέρεται να είναι μία προσωρινή τελωνειακή ένωση, η οποία κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης θα προσφέρει στη Βρετανία τα οφέλη της τελωνειακής ένωσης, επιτρέποντας τη διαπραγμάτευση -αν και όχι την άμεση υπογραφή- νέων εμπορικών συμφωνιών.

Σύμφωνα με τους Times, αυτός ο διακανονισμός θα παρέμενε σε ισχύ μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, οπότε Συντηρητικοί και Εργατικοί θα απευθύνονταν στους ψηφοφόρους με τις προτάσεις τους για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Η κα Μέι φέρεται να ελπίζει ότι μία τέτοια μέση λύση δε θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, ενώ παράλληλα θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους Εργατικούς.

Παρόλα αυτά, βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος σπεύδουν και πάλι μέσω των Times να προειδοποιήσουν την Πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει έναντι των αξιώσεων του Εργατικού Κόμματος, όταν, όπως προεξοφλούν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν απορρίψει την αντιπρόταση περί προσωρινής τελωνειακής ένωσης.

Ο βουλευτής Νάιτζελ Έβανς δηλώνει ότι περισσότεροι από 100 συνάδελφοί του στο κυβερνών κόμμα δεΝ θα υπερψήφιζαν ποτέ μία συμφωνία που θα οδηγούσε σε ένα Brexit «μόνο κατ’ όνομα».

Ο βουλευτής σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της Επιτροπής 1922 που εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, είπε στην Telegraph ότι «μια συμφωνία με τους Εργατικούς που θα κρατούσε κλειδωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση ίσως θα εξασφάλιζε αρκετές ψήφους από τους Εργατικούς ώστε η συμφωνία μόλις να περνούσε το νήμα, αλλά το τίμημα θα ήταν μία καταστροφική διάσπαση στο Συντηρητικό Κόμμα».

Ο σερ Γκρέιαμ αναμένεται να ηγηθεί αντιπροσωπείας Συντηρητικών βουλευτών που θα επισκεφθούν την Τρίτη την πρωθυπουργό Μέι απαιτώντας να ορίσει χρονοδιάγραμμα παραίτησής της.

Εν τω μεταξύ οι Εργατικοί, μέσω δηλώσεων του σκιώδους υπουργού Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, εμφανίστηκαν πράγματι αρνητικοί έναντι του ενδεχόμενου μίας προσωρινής τελωνειακής ένωσης. 

Οι επιφυλάξεις τους εντάθηκαν μετά από άρθρο της Τερέζα Μέι στη Mail on Sunday στο οποίο η Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να αλλάξει την όποια απόφαση ληφθεί για το πόσο στενή θα πρέπει να είναι η μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Πάντως ο κ. Κόρμπιν αντιμετωπίζει και ο ίδιος εσωκομματικές πιέσεις, από βουλευτές του που θέλουν η όποια συμφωνία με την κυβέρνηση για τη μορφή του Brexit να τεθεί σε επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται Εργατικούς βουλευτές που στηρίζουν το δεύτερο δημοψήφισμα οι οποίοι εκτιμούν ότι 150 με 180 συνάδελφοί τους από την κοινοβουλευτική δύναμη των 229 των Εργατικών θα αρνηθούν να στηρίξουν τη συμφωνία Μέι-Κόρμπιν χωρίς το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα.

Τέλος, η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι έχει συζητήσει «μυστικά» με συμβούλους της την πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος, για την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποτρέψει τη διεξαγωγή του.

Οι συζητήσεις φέρονται να επικεντρώθηκαν στο σενάριο ενός δημοψηφίσματος με τριπλό ερώτημα: έγκριση της όποιας συμφωνίας προκύψει για τη μορφή του Brexit, παραμονή στην ΕΕ ή έξοδο χωρίς συμφωνία.

Επισήμως πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύδει ότι έχει υπάρξει σύσκεψη ειδικά για την περίπτωση νέου δημοψηφίσματος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.