Σκεύη Χατζηευθημίου: «Πλέον τα όρια μου είναι η Ευρώπη»

Όταν ήταν ακόμα στο λύκειο, συμμετείχε στο πρόγραμμα Comenius της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας ένα ταξίδι χωρίς τέλος, με συνεχή εξέλιξη. Μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, έζησε και εργάστηκε στην Ισπανία και το Λουξεμβούργο, ενώ ταξίδεψε συνολικά σε 16 Ευρωπαϊκά κράτη. Αυτή είναι η ιστορία της Σκεύης, 29 ετών από την Κύπρο.

Τί ήταν αυτό που σε ώθησε να συμμετέχεις σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα;

Λατρεύω τα ταξίδια, τις ξένες γλώσσες και τη μάθηση. Νιώθω τυχερή επειδή ήμουν έφηβη όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, επομένως ήταν η ιδανικότερη στιγμή, αφού υπήρχαν πολλές ευκαιρίες που ο καθένας μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Η αρχή της συμμετοχής μου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα έγινε με το Comenius όταν ήμουν περίπου 15 ετών. Ακολούθως, στο τρίτο έτος των σπουδών μου στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έκανα Erasmus στη Βαρκελώνη, ενώ μετά το τέλος των σπουδών μου, δίδαξα αγγλικά σε ένα κέντρο γλωσσών για ενήλικες στην Ισπανία με το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci. Ακολούθως, ολοκλήρωσα πρακτική άσκηση ως μεταφράστρια στο Λουξεμβούργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια εργάστηκα στην Ισπανία μέσα από το πρόγραμμα EVS (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία). Εκεί δούλεψα σε ένα δημαρχείο, στο κέντρο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και παράλληλα δίδαξα αγγλικά σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.

Πώς επηρέασε την ζωή σου η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα;

Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου αλλά και συνέβαλλαν στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, μαθαίνεις και για την κουλτούρα αυτών που την μιλούν και πλέον θες να την βιώσεις στην πράξη. Μέσα από τη συμμετοχή μου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα είδα πώς λειτουργούν τα πράγματα σε άλλες χώρες ή πώς σκέφτεται κάποιος άλλος, έγινα πιο ευέλικτη και γνώρισα άτομα με τα οποία θεωρώ ότι διατηρώ μια πολύ ουσιαστική σχέση. Επίσης, η ευκαιρία να εξασκηθώ στις ξένες γλώσσες, που είναι το αντικείμενο της δουλειάς μου, η ευκαιρία να δω πώς δουλεύει η ΕΕ στον τομέα της μετάφρασης, που είναι κάτι που με ενδιαφέρει, η δυνατότητα να δουλέψω σε κέντρο γλωσσών στην Ισπανία, να γνωρίσω άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά με μένα, το γεγονός ότι ήρθα σε επαφή με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα… Θεωρώ ότι επαγγελματικά κέρδισα πάρα πολλά από την εμπειρία μου στο εξωτερικό. Πλέον τα όρια μου δεν είναι η Κύπρος, τα όρια μου είναι η Ευρώπη.

Έχοντας στο νου την ιστορία σου, τί είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση για εσένα;

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες, αφού μπορούμε να κάνουμε πράγματα που πριν δεν μπορούσαμε, όπως για παράδειγμα να ταξιδέψουμε μόνο με την ταυτότητα, πράγματα τα οποία πολλοί δεν εκτιμούν. Για παράδειγμα, θα μπορούσα αύριο να φύγω από την Κύπρο και να ψάξω δουλειά σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα. Έχω αυτό το δικαίωμα το οποίο είναι τεράστιο επειδή η αγορά εργασίας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες που έχει κάποιος είναι απίστευτες. Σίγουρα τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί για να είναι δυνατή και εποικοδομητική αυτή η μεγάλη μετακίνηση των ανθρώπων μέσα στην ΕΕ, πρέπει να υπάρξει επαφή μεταξύ των λαών, για να σταματήσει να υπάρχει ρατσισμός ή φόβος προς το ξένο. Επομένως, τα ευρωπαϊκά προγράμματα σου δίνουν την ευκαιρία να πολεμήσεις τα στερεότυπα που έχεις στο μυαλό σου. Το συμπέρασμα της εμπειρίας μου είναι: «άδραξε την ευκαιρία, μην την αφήσεις να περάσει!».

Πηγή: Philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.