Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο

Τα νομοσχέδια με τα οποία ιδρύεται το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο και το νομοσχέδιο για τη νεανική παραβατικότητα, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος μετά την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης την επομένη της επερχόμενης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του Μάη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο δύο νομοσχέδια με τα οποία ιδρύεται το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο.

Ανέφερε ότι είχαμε στο παρελθόν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την ίδρυση του εμπορικού δικαστηρίου, το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Νομικών, αλλά υπήρχαν κάποιες δεύτερες σκέψεις από πλευράς των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ετσι, είπε, μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι επιφυλάξεις του Ανωτάτου είχαν εκφραστεί τον Δεκέμβρη κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή και μετά από μία διαβούλευση η οποία έγινε με το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάστηκε τροποποίηση του νέου νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή, ούτως ώστε το νομοσχέδιο αυτό να περιλαμβάνει τη δυνατότητα όπως η δικαιοδοσία του νέου δικαστηρίου που θα διαμορφωθεί να περιλαμβάνει και δικαιοδοσίες που αφορούν το ναυτοδικείο.

Πρόκειται, ανέφερε, για ένα σημαντικό μέτρο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του δικαστικού μας συστήματος και περιλαμβάνεται και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων. "Είναι ένα από τα νομοσχέδια τα οποία είχα εξαγγείλει και είχα πει ότι αυτά θα αποτελέσουν την ουσιαστική βάση της αλλαγής του δικαστικού συστήματος", είπε.

Το εμπορικό δικαστήριο και το ναυτοδικείο, δήλωσε, ουσιαστικά θα καθορίσει διαδικασίες ταχείας εκδίκασης συγκεκριμένων εμπορικών υποθέσεων, δηλαδή αυτές των οποίων η αξία της απαίτησης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια καθώς επίσης και την εκδίκαση τώρα και των υποθέσεων ναυτοδικείου χωρίς να υπάρχει αυτός ο περιορισμός των δύο εκατομμυρίων και τα οποία στοχεύουν από τη μία με τη λειτουργία αυτού του δικαστηρίου να συνδράμει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου ως κέντρο εμπορικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο ουσιαστικά εντάσσεται και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της οικονομίας από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και παράλληλα θα ενισχύσει την προσπάθεια του υφυπουργείου Ναυτιλίας για την ανάδειξη του τόπου, την περαιτέρω ανάδειξη του, ως κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα ενώ έχουμε σημαντικό αριθμό σκαφών τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο δυστυχώς λόγω αυτής της αδυναμίας που παρατηρείται στο δικαστικό μας σύστημα, οι υποθέσεις που αφορούν το ναυτοδικείο δυστυχώς οδηγούνται να εκδικάζονται από δικαιοδοσίες άλλων χωρών όπως είναι η Αγγλία και άλλες και δεν προτιμούν το δικό μας δικαστικό σύστημα λόγω των καθυστερήσεων.

Το δικαστήριο αυτό, είπε, θα μπορεί να εκδικάζει υποθέσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε εννέα μήνες με ένα χρόνο που είναι αποδεκτός χρόνος για την εκδίκαση αυτού του είδους των υποθέσεων και μπορεί ουσιαστικά να συνδράμει στο να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όχι μόνο επενδυτές αλλά και να καταστήσουμε το δικαστικό μας σύστημα, άξιο, συγκρίσιμο μαζί με τα συστήματα άλλων χωρών.

Για τον σκοπό αυτό,πρόσθεσε, έχουν μελετηθεί τα δικαστικά συστήματα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, τόσο στον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και του ναυτοδικείου, και είπε ότι μελετήθηκε και το σύστημα που ακολουθείται ιδιαίτερα στην Ιρλανδία το οποίο προσομοιάζει περισσότερο με το κυπριακό και έχουν υιοθετηθεί καλές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε αυτό το πλαίσιο.

Είναι δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν αμέσως στη Βουλή, πιστεύω στην ολομέλεια της Παρασκευής, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand