Η εκλογή Πεντάροφσκι στα γερμανικά ΜΜΕ

Η εκλογή του υποστηριζόμενου από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας μεταδίδεται ήδη από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν στο γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωατλαντική προσέγγιση της χώρας.

«Ο Στέβο Πεντάροφσκι κερδίζει την προεδρική εκλογή στην Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης -βασίζεται κυρίως σε τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων- της εφημερίδας Die Zeit, η οποία αναφέρεται στην επικράτηση του εκλεκτού του Ζόραν Ζάεφ με ποσοστό 51,75% επί της αντιπάλου του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάφκοβα, η οποία στηρίχθηκε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και είχε προεκλογικά δηλώσει ότι, εάν επικρατούσε, σκόπευε μεν να σεβαστεί τη νέα ονομασία της χώρας κατά την επίσημη άσκηση των καθηκόντων της, αλλά «προσωπικά» διαφωνούσε και «θα έκανε τα πάντα» προκειμένου να καταδείξει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είχε «σοβαρά προβλήματα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι στις κάλπες για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών προσήλθε το 46% των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός το οποίο καθιστά έγκυρη την εκλογή, για την οποία απαιτείτο συμμετοχή τουλάχιστον 40%. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται, είχε αναγγείλει ότι εάν η εκλογή κρινόταν άκυρη, θα προκήρυσσε βουλευτικές εκλογές.

Η Τσάιτ διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος στην Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά εξηγεί ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Καταλήγει δε με σύντομη αναφορά στο ιστορικό του ζητήματος, στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν σε θέση τα προηγούμενα χρόνια να εμποδίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στο γεγονός ότι μετά την διευθέτηση του προβλήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η γερμανόφωνη υπηρεσία του Euronews μεταδίδει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και σημειώνει ότι ο κ. Πεντάροφσκι οφείλει την εκλογή του και στην στήριξη που έλαβε από πολλούς αλβανικής καταγωγής κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της Συμφωνίας των Πρεσπών, το δίκτυο αναφέρει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, έριξαν όλο το πολιτικό τους βάρος στην προσπάθεια να επιβάλουν την Συμφωνία στις χώρες τους, κόντρα στην τεράστια αντίσταση που συνάντησαν στο εσωτερικό.

«Η προεδρική εκλογή αποτελούσε και εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση Ζάεφ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ. Παρόμοιο ρεπορτάζ δημοσιεύουν ακόμη η ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας και η εφημερίδα Die Welt, η οποία αναμεταδίδει δήλωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στα Σκόπια: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως του ποιον ψήφισαν», είπε ο κ. Πεντάροφσκι, ο οποίος περιγράφεται ως υποστηρικτής «φιλοδυτικών θέσεων» και της μετονομασίας της χώρας του «από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:50

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
EMA: Aσφαλής και αποτελεσματική η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης με την παρέλευση 3 μηνών
16:16
ΥΠΟΙΚ: Φορολογική μεταρρύθμιση, με αύξηση εταιρικού φόρου και εισαγωγή πράσινων φόρων
15:57
ΕΕ: Συμφωνία για την παράταση ως το 2032 της κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες
15:49
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, στη Μαδρίτη
15:41
Τις πιθανές «επιλογές» στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
15:34
Κατασκευές: Ανοδικά οι άδειες οικοδομής, πτώση στην αξία το ενιάμηνο
15:14
Σχέδιο δράσης για στήριξη της συνδεσιμότητας στην ΕΕ ζητά η Κύπρος
15:06
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand