Δημόσια διαβούλευση για τη χρήση των μικροπλαστικών

Δημόσια διαβούλευση εξαγγέλλει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για τη χρήση μικροπλαστικών, και καλεί όσους έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμού και να υποβάλουν τις απόψεις τους, τυχόν επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν λόγω της εισαγωγής του περιορισμού ή οποιαδήποτε δεδομένα κατέχουν μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του ECHA: http://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration.



Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 20η Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για βελτίωση της κατάστασης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) πρότεινε τον περιορισμό της σκόπιμης χρήσης των μικροπλαστικών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, που περιλαμβάνει προϊόντα όπως τα καλλυντικά, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα απολεπιστικά, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τα φυτοπροστατευτικά και βιοκτόνα προϊόντα, τις βαφές, προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευαστική βιομηχανία κ.ά.  

Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει και ορισμένα προϊόντα που απελευθερώνουν σκοπίμως μικροπλαστικά στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, όπως π.χ. οι σβόλοι θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Στον προτεινόμενο περιορισμό εμπίπτει, επίσης, και το κονιορτοποιημένο υλικό πλήρωσης των γηπέδων από συνθετικό γρασίδι, είτε αυτό αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης είτε όχι.

Συγκεκριμένα, η πρόταση περιορισμού καθορίζει ότι στα πιο πάνω χημικά μείγματα το περιεχόμενό τους σε μικροπλαστικά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,01% κατά βάρος και ορίζει ως μικροπλαστικά τους κόκκους με διαστάσεις από 1mm έως 5 mm.
 
Ο προτεινόμενος περιορισμός θα ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 ( Καν. REACH).

Από τον περιορισμό θα εξαιρούνται όσα μικροπλαστικά αποδεικνύεται ότι είναι βιοαποικοδομήσιμα με βάση συγκεκριμένες αναλυτικές μεθόδους και όσα προορίζονται για χρήση σε βιομηχανικές διεργασίες με ελεγχόμενο τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.