ΓεΣΥ- Υπ. Υγείας: Τα προβλήματα θα ξεπεραστούν

Με προβλήματα και δυσκολίες ξεκινά από αύριο η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέροντας ωστόσο ότι λαμβάνονται μέτρα για επίλυση κάποιων εξ αυτών ενώ για άλλα, όπως είπε, θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν και να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.


 
Ο Υπουργός Υγείας παρέθεσε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ από αύριο, 1η Ιουνίου, πλαισιωμένος από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και των ασθενών.
 
«Προβλήματα και δυσκολίες θα υπάρξουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Το γνωρίζουμε και το αναμένουμε. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους όταν και εφόσον προκύπτουν. Κάποια άλλα, έχουν μεν εντοπιστεί, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αντιμετωπιστούν και να διαμορφώσουμε το Σύστημα Υγείας που οραματιστήκαμε και θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
«Κάθε νέα μεταρρύθμιση, σίγουρα θα αντιμετωπίσει στην αρχή προβλήματα», είπε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει η επιμονή και η θέληση για να αντιμετωπιστούν, ενώ κάλεσε όλους «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων να δείξουν εγκράτεια και να κατανοήσουν την σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επαναστατικής μεταρρύθμισης για ολόκληρη την κοινωνία».
 
«Έχει γίνει μια εκτίμηση των πιθανών προβλημάτων από τον ΟΑΥ και για αρκετά από αυτά, εκεί και όπου μπορούσαν να προβλεφθούν, έχουν γίνει ήδη οι πρόνοιες. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν πρόκειται για μια τέτοια αλλαγή πολυδιάστατη θα υπάρξουν προβλήματα είτε λόγω άγνοιας του ιδίου του δικαιούχου να πλοηγηθεί σωστά μέσα στο σύστημα, είτε ακόμα και των παρόχων», εξήγησε ο Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ένα υπαρκτό πρόβλημα που θα ανακύψει τις πρώτες εβδομάδες, ενδεχομένως και τους πρώτους ένα με δύο μήνες της εφαρμογής του Συστήματος, είναι ο αριθμός των ειδικών γιατρών. «Θεωρώ ότι με την πάροδο των εβδομάδων ο αριθμός θα αυξάνεται και σε ένα δύο μήνες θα υπάρξει αυτός ο αριθμός που μπορεί να ικανοποιήσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα θα αναρτηθούν 650 ειδικοί γιατροί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δημοσίου. «Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι με την έναρξη, και αφού θα αρχίσουν πλέον να εκδίδονται και παραπεμπτικά από τους Προσωπικούς Ιατρούς, τότε θα υπάρξει η ανάγκη αρκετών εξ αυτών να εγγραφούν στο Σύστημα»», είπε.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το ΓεΣΥ συζητείται εδώ δεκαεφτά χρόνια και ότι «εάν δεν ξεκινήσουμε ουδέποτε θα είμαστε έτοιμοι. Το ιδεατό θα ήταν να είμαστε απολύτως έτοιμοι. Το ιδεατό δεν είναι εφικτό. Εμείς πάμε με το εφικτό. Ξεκινούμε γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν προβλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «όσο χρόνο και να δίναμε δεν θα άλλαζε τίποτε σημαντικό».
 
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Υπουργός έκανε λόγο για τεράστια και επαναστατική μεταρρύθμιση, που θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και θα επηρεάσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.
 
Είπε ότι η υλοποίηση του ριζοσπαστικού αυτού έργου εξαντλήθηκε σε πολλές συζητήσεις και πυροδότησε αρκετές εντάσεις εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, η επιθυμία όλων των πολιτών να δουν να εφαρμόζεται και στην Κύπρο ένα Σύστημα Υγείας ανθρωποκεντρικό και αλληλέγγυο, υπερνίκησε των όποιων αντιπαραθέσεων και αρχής γενομένης από αύριο, το ΓεΣΥ τίθεται σε εφαρμογή.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ήδη μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν εγγραφεί στο Σύστημα και αγκάλιασαν το εγχείρημα. «Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες τους είναι υψηλές -δεν θα ανέμενα να ήταν αλλιώς- και ανυπομονούν για την έναρξη του ΓεΣΥ. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς επιβεβαιώνει ότι ορθώς επιμείναμε στην εισαγωγή του Σχεδίου και μας επιφορτίζει με ευθύνη, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά για τη διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή του», είπε.
 
Επεσήμανε ότι βασική αλλαγή που φέρνει το ΓεΣΥ είναι αρχικά η καθολικότητα και η ισότητα όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, των κοινωνικο-οικονομικών τους δεδομένων ή της σοβαρότητας της κατάστασής τους.
 
Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, που αναμένεται να εξορθολογήσει τον τρόπο που λαμβάνουμε υπηρεσίες υγείας στην χώρα μας και να επιτρέψει στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και μόνο. Οι βασικές δραστηριότητες του ΠΙ περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών και θα υπάρξει εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ανέφερε ο Υπουργός.
 
Είπε ακόμα ότι εισάγεται για πρώτη φορά το «φαρμακείο της γειτονιάς» και δίνεται η επιλογή στους πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον φαρμακοποιό που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, με μόνο 1 ευρώ τη συσκευασία, προστατεύοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ασθενών. Ο Υπουργός εξήγησε ότι εάν κάποιος επιλέξει το πιο ακριβό φάρμακο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, θα υπάρχει συμπληρωμή. Οι συμπληρωμές, είπε, δεν υπερβαίνουν το 20% στο μέγιστο της απόκλισης από τη χονδρική τιμή πώλησης.
 
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός των φαρμάκων έχει περιληφθεί στον κατάλογο, ο οποίος θα εμπλουτίζεται τις επόμενες μέρες. Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία».
 
Μια άλλη καινοτομία που εισάγεται, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών και ο οποίος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον κάθε ασθενή στο πλαίσιο της διασυνοριακής περίθαλψης, που επίσης ήταν ένα κενό που κλείνει με το ΓεΣΥ.
 
«Δεν έχω ωραιοποιήσει ποτέ την κατάσταση και ούτε θα το πράξω τώρα. Υπήρξε κωλυσιεργία σε αρκετά σημεία της πορείας, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παρά την έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από κάποια οργανωμένα σύνολα, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αφού είναι πεποίθησή μας και προκύπτει και από πρόσφατες εμπειρίες πως όπου υπάρχει συνεργασία και καλόπιστη κριτική από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει εάν αισθάνεται ενοχλημένος από τις πρόσφατες αναφορές του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Νουρή, ο Υπουργός είπε ότι «δεν δέχομαι ότι είναι με το καπέλο του φαρμακοποιού που έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις» και πρόσθεσε πως «μπορεί χρονικά να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή κι ο τρόπος που εκφράστηκαν οι προβληματισμοί του». Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι τα πιθανά προβλήματα που εντόπισε, εντοπίστηκαν κι από τον ΟΑΥ κι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, κάποια εκ των οποίων εισηγήθηκε και ο ίδιος ο κ. Νουρής. «Θεωρώ ότι ειδικά στο χώρο της Υγείας δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, πρόκειται για μεγαλεπήβολο σχέδιο, σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα», είπε.
 
Σε ερώτηση για τα κρατικά νοσηλευτήρια σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν στο νέο περιβάλλον κι έχει επενδύσει σε αυτά. Όπως ανέφερε, στους προϋπολογισμούς για το 2019 υπάρχει σημαντική αύξηση για τα δημόσια νοσηλευτήρια, που αφορά 300 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, φροντιστών υγείας και γραμματειακό προσωπικό και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσλήψεις και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες. Ανέφερε ότι έχει τριπλασιαστεί το κονδύλι για εξοπλισμούς και ήδη έχουν παραγγελθεί και τα πλείστα εξ αυτών έχουν παραδοθεί. Υπενθύμισε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το θεμέλιο λίθο για την πνευμονολογική κλινική που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες στην Κυπερούντα. «Δείχνουμε έμπρακτα με έργα την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε το ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Από κει και πέρα υπάρχει το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ το οποίο επιλαμβάνεται των λειτουργικών θεμάτων. Εμείς σαν Κυβέρνηση επενδύουμε, δίνουμε την κατεύθυνση κι αναμένουμε αποτελέσματα«, είπε.
 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:21

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Πούτιν: H Μόσχα θα απαντήσει στις «εκκαθαρίσεις» που κάνει το Κίεβο στο πολιτικό πεδίο
17:30
Λάρκου διετίας στην Ομόνοια
16:56
Ο Ερντογάν καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την Ιερουσαλήμ
16:40
Νέο χαμηλό κρουσμάτων Covid στο Ην. Βασίλειο, αλλά με μικρή αύξηση της τιμής R
16:25
Αυστρία-Covid-19: Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες οι νοσηλευόμενοι κάτω από τους 1.000
16:12
Αστυνομική ανακοίνωση για τον τελικό του κυπέλλου
16:05
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με τους ομολόγους του Γαλλίας και Ιρλανδίας για την αιματοχυσία στη Γάζα
16:01
Συναγερμός από τον εντοπισμό στην Κύπρο του καταστροφικού βακτηρίου Xylella fastidiosa
15:50
Ανανέωση της συνεργασίας με Ταραπουλούζη
15:46
Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
15:34
Βερολίνο: «Τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ
15:26
Για "μηδενιστική πολιτική" από την αντιπολίτευση σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας κάνει λόγο η κυβέρνηση
15:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand