Στην Κύπρο 2.000 άτομα πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση γύρω στις 2.000 άτομα, δήλωσε σήμερα Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Σάββας Χριστοδούλου, ο οποίος διαβεβαίωσε όλους τους πάσχοντες ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα τους και σε περιβάλλον ΓεΣΥ, έτσι ώστε να τους παρασχεθούν όσα περισσότερα γίνεται.

Αναμένουν από το Δεκέμβριο νέο φάρμακο να ενταχθεί στο κρατικό συνταγολόγιο

Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία του, γιατί όπως είπε, από το Δεκέμβριο του 2018 οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αναμένουν με αγωνία νέο φάρμακο να ενταχθεί στο κρατικό συνταγολόγιο, ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό ακόμα.

«Δυστυχώς τελειώνει ο Μάιος και τα άτομα που το χρειάζονται καθ’ υπόδειξη του γιατρού τους δεν το έχουν πάρει ακόμα δωρεάν. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και ευελπιστούμε ότι θα το συζητήσουμε και θα βρούμε τις λύσεις», είπε.

Με αφορμή την εφαρμογή του ΓεΣΥ σε δύο 24ωρα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τα μέλη του Συνδέσμου του βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος, αφού όπως είπε τα φάρμακα δεν μπορούν να τα πάρουν δωρεάν με την εφαρμογή του συστήματος, αν οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς, δεν συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

«Είχαμε το διαχρονικό δικαίωμα να έχουμε από την πολιτεία τα φάρμακα μας δωρεάν είτε μας παρακολουθούσαν γιατροί του δημοσίου, είτε του Ινστιτούτο Νευρολογίας , είτε του ιδιωτικού τομέα.

Εξέφρασε την ελπίδα μετά από επαφές του Συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας να βρεθεί κάποια λύση.

2.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι υπολογίζεται ότι «έως και 2.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, μια νευροεκφυλιστική πάθηση η οποία πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία», για να σημειώσει ότι «οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν Πολλαπλή Σκλήρυνση σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η παγκόσμια βιβλιογραφία κατέγραψε περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων».

«Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 10.000-12.000 ασθενείς ενώ στην Κύπρο γύρω στις 2.000. Η συμπτωματολογία της είναι τόσο ποικιλόμορφη και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως η ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα», σημείωσε.

Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για στήριξη των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, προσθέτοντας ότι «επιδίωξή μας είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν ενεργοί πολίτες, να ακολουθούν τις δραστηριότητές τους στο μέγιστο βαθμό και σε βάθος χρόνου, αλλά και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους απρόσκοπτα».

«Αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, το Υπουργείο Υγείας έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα άτομα με αναπηρία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εξασφάλιση και την παροχή σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από τον εμπλουτισμό του Συνταγολογίου με συγκεκριμένα φάρμακα για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η πρόσβαση των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση σε θεραπείες και υπηρεσίες υγείας διευκολύνεται με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε δύο μέρες από σήμερα», είπε.


«Η έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ θα συνοδευτεί από κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Υπ. Υγείας

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου «η καθολικότητα και η ισότητα ως βασικά χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα οι χρόνιοι ασθενείς μας και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας», σημειώνοντας ότι «δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση και ούτε θα δώσω μεγάλες υποσχέσεις, αφού γνωρίζω καλά ότι η έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ θα συνοδευτεί από κάποια προβλήματα».

«Δεν θα μπορούσε άλλωστε να αρχίσει μια τόσο μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση χωρίς δυσκολίες. Είμαστε όμως έτοιμοι να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα θα προκύψουν με γνώμονα το καλό των ασθενών συμπολιτών μας. Είμαι βέβαιος πως στο πλευρό μας θα συνεχίσετε να βρίσκεστε εσείς, ως οργανωμένοι φορείς και εκπρόσωποι ασθενών, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι από την τεράστια αυτή αλλαγή», πρόσθεσε.

Προσπάθειες Υπ. Μεταφορών για βελτίωση της προσβασιμότητας στο οδικό δίκτυο

Σε ομιλία της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, είπε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου της για βελτίωση της προσβασιμότητας στο οδικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τα πεζοδρόμια είναι συνεχείς και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους κάθε χρόνο προωθεί σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

«Συγκεκριμένα το ΤΔΕ μεριμνά ώστε όλα τα νέα έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, όπως τα κτίρια που στεγάζονται οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι δρόμοι πρωταρχικής σημασίας του αστικού δικτύου, τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων κ.λ.π., να πληρούν όλες τις ισχύουσες νομοθεσίες και πρότυπα όσον αφορά την προσβασιμότητα. Ταυτόχρονα, προσπάθειά μας είναι όπως και οι υφιστάμενοι δρόμοι που συντηρεί το ΤΔΕ καταστούν σταδιακά όλοι προσβάσιμοι. Ταυτόχρονα, στο Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων είχε διοριστεί Τεχνική Επιτροπή για τη διερεύνηση του τρόπου μελέτης / αξιολόγησης και επίλυσης προβλημάτων που παρατηρούνται στα πεζοδρόμια και πλακόστρωτα κατά τη χρήση από ΄Ατομα με Αναπηρία και η οποία έχει ετοιμάσει σχετική ΄Έκθεση», είπε.

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες αστικές μεταφορές, είπε ότι υπάρχουν ήδη σε όλες τις πόλεις χαμηλοδαπέδια και πλήρως προσβάσιμα λεωφορεία, τα οποία διαθέτουν ηχητική πληροφόρηση αναφορικά με τη διαδρομή και τις στάσεις του λεωφορείου, για να προσθέσει ότι έχουν επίσης παραχωρηθεί άδειες για προσβάσιμα ταξί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εφαρμόζεται ειδική υπηρεσία μεταφοράς «customized service» σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, για μεταφορά τους με μικρά ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία, ενώ παράλληλα, στις νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρχει πρόβλεψη όπως οι Παραχωρησιούχοι παρέχουν 100% προσβάσιμα λεωφορεία, είτε είναι χαμηλοδάπεδα για εκτέλεση αστικής υπηρεσίας είτε είναι πούλμαν για εκτέλεση περιφερειακών και υπεραστικών διαδρομών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand