O υπ. Υγείας απαντά για το ΓεΣΥ μέσω Facebook


Σε ερωτήσεις πολιτών απάντησε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook, μέσω της ιστοσελίδας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με θέμα την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ερωτηθείς αν οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το τμήμα πρώτων βοηθειών απευθείας και χωρίς παραπεμπτικό από ιατρό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μπορούν, όπως και σήμερα, να αποταθούν απευθείας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Σε ερώτηση αν κοινοτικοί ή πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) βρίσκεται σε επικοινωνία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θέμα αυτό.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στη χρήση ασθενοφόρων για μεταφορά σε νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός είπε ότι το τμήμα ασθενοφόρων θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ κατά τη δεύτερη φάση της εφαρμογής του, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2020, ημερομηνία όπου θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές και η Υπηρεσία για κατ΄οίκον νοσηλεία. Προς το παρόν, σημείωσε, θα ακολουθηθεί η υφιστάμενη διαδικασία.

«Έντονο ενδιαφέρον υπήρξε από πλευράς των πολιτών για το θέμα της παροχής φαρμάκων, ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας να αναφερθεί στη γνωστοποίηση των φαρμάκων αλλά και των φαρμακείων που εντάσσονται στο ΓεΣΥ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ έχει αναρτηθεί κατάλογος των φαρμάκων που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και ο οποίος θα ανανεώνεται συνεχώς, ενώ επεσήμανε πως σχεδόν όλα τα φαρμακεία έχουν εκδηλώσει πρόθεση ένταξης τους στο ΓεΣΥ.

Ο κατάλογος των φαρμακείων θα αναρτηθεί, είπε, εντός των επόμενων δυο ημερών.

Υπογράμμισε ακόμα ότι όλα τα φάρμακα που υπάρχουν στο κρατικό συνταγολόγιο σήμερα θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ ακόμα και τα ακριβά. Όσα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, είπε, θα γίνει αξιολόγηση από το Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων και ανάλογα θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει προσπάθεια κοινής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τιμές καινοτόμων φαρμάκων με πρώτο αυτό για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Γ. Η λίστα με τα φάρμακα που είναι ήδη εγκεκριμένα είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των αυτόνομων νοσηλευτηρίων και για τον σκοπό αυτό έχουν προκηρυχθεί 300 νέες θέσεις για ιατρούς, νοσηλευτές, φροντιστές και γραφείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις, κατά την επικοινωνία του Υπουργού Υγείας με τους πολίτες, οι οποίες δεν περιέχουν προσωπικά δεδομένα θα δοθούν στη δημοσιότητα εν ευθέτω χρόνω.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

10 Μαΐου
Η Χαμάς ξεπέρασε τα 'όρια' και θα απαντήσουμε 'δυναμικά', δηλώνει ο Νετανιάχου
21:50
'Eνας θάνατος και 276 νέα περιστατικά COVID ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα
21:42
Ο ΠτΔ υπέγραψε το νομοσχέδιο για πλήρη αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
21:13
Φωτιά ξέσπασε στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ
21:02
Χωρίς καραντίνα και τεστ οι επιβάτες που έρχονται στην Κύπρο με πιστοποιητικό εμβολιασμού
20:46
Μέρκελ: Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πρωτοπόρα αγορά για μια φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα ναυπηγική βιομηχανία
20:45
ΠΟΥ: "Ανησυχητική" η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού
20:35
Πανικός στην Κίνα από λεοπαρδάλεις που δραπέτευσαν από ζωολογικό κήπο
20:15
Ομόνοια - Απόλλωνας 1-1
20:11
«Σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα» ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον με περαιτέρω χαλάρωση μέτρων
19:52
Καρμιώτισσα - ΑΠΟΕΛ 1-6
19:51
Εννέα νεκροί, εκ των οποίων τρία παιδιά, σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
19:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand