"Η Τουρκία παίζει με την αγωνία συγγενών αγνοουμένων"

Είναι κοινή διαπίστωση όλων, και ειδικά των συγγενών που βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους, ότι η Τουρκία εξακολουθεί με απάνθρωπο τρόπο να παίζει με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων, και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις της πολιτισμένης ανθρωπότητας να επιδείξει ένα ανθρώπινο και ειρηνικό πρόσωπο και να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, στην Αθήνα, που διάβασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μαρία Καλμπουρτζή, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι για άλλη μια χρονιά με λύπη διαπιστώνεται ότι παρά τις προσπάθειές δεν έγινε κατορθωτό, μέχρι σήμερα, να επιλυθεί έστω η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

“Η Τουρκία όλως προκλητικά και απαράδεκτα συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας, ουσιαστικά, στη συγκάλυψη των μεγάλων ενοχών της. Οι ευθύνες της κατοχικής δύναμης για τη δημιουργία και τη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων είναι τεράστιες και ασήκωτες όπως έχουν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στη τελευταία συνεδρία της”, τόνισε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη δραματική μείωση του αριθμού των οστών αγνοουμένων που εντοπίζονται στα κατεχόμενα, καθώς από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα πέραν του 50%, όπως είπε. “Τραγικό είναι και το γεγονός ότι στις πλείστες των οικογενειών παραδίδονται για ταφή ένα μόνο ή μερικά οστά από τα λείψανα του αγαπημένου τους”, πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανεξετάζει τις δυνατότητες ώστε να βρεθούν τρόποι άσκησης περισσότερων πιέσεων της Τουρκίας για να υποχρεωθεί να συνεργαστεί ουσιαστικά και στα πλαίσια ανθρωπιστικών και ανθρώπινων παραμέτρων. Ανέφερε ότι είναι αναγκαίο η Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να προχωρήσει στην υπόδειξη των σημείων ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974, αλλά και στους τάφους που επανατάφησαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Ακολούθως, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε προσωπική έκκληση προς όσους κατέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους στις περιοχές που ελέγχει το κράτος, να τις δώσουν στον ίδιο με πλήρη εμπιστευτικότητα. Ταυτόχρονα, σημείωσε, πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο δράσης το οποίο συνομολογήθηκε σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών των αγνοουμένων, καθώς και με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. “Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι θα υπάρξει επιτέλους και από τουρκικής πλευράς η ίδια θέληση και ευαισθησία για να επέλθει ένα τέλος στο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Κύπρου”, τόνισε ο κ. Φωτίου.

“Θεωρούμε εθνικό και ιστορικό μας χρέος, σε συνεργασία με εσάς και την Κυβέρνηση της Ελλάδας, να συνεχίσουμε με όλη την αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τις προσπάθειες μας για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και τον τερματισμό του δράματος των συγγενών τους, όσες δυσκολίες και προβλήματα και αν υπάρχουν μπροστά μας”, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:38

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας
08:04
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν -15χρονος άνοιξε πυρ στο σχολείο του
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προχωρά αύριο το υπουργικό Συμβούλιο
06:40
Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών
06:30
ΠΟΥ:Να αποφεύγουν τα αεροπορικά  ταξίδια όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
06:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand