Τι έδειξε η δεύτερη δημοσκόπηση του ΡΙΚ

Αύξηση στα ποσοστά ενδιαφέροντος και πρόθεσης συμμετοχής στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου καταγράφει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, σε σύγκριση με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ποσοστό 50% των ερωτηθέντων σε σύγκριση με 42% εκφράζει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές και ποσοστό 74% αυξημένο κατά 11%εκφράζει πρόθεση συμμετοχής σε αυτές.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΔΗΣΥ με 19% και αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας από την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΡΙΚ τον περασμένο Απρίλιο. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 16,5% και αύξηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το ποσοστό του ΔΗΚΟ παραμένει σταθερό 9%. Αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφει η ΕΔΕΚ από 4% σε 5%. Αύξηση καταγράφει και το ΕΛΑΜ από 4% σε 4,5%. Ο συνδυασμός Κινήματος Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών καταγράφει, επίσης, αύξηση από 3% σε 3,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν συνολικά ποσοστό 3% από 2% που κατέγραψαν στην δημοσκόπηση του Απριλίου. Ποσοστό 17% απάντησε ότι θα απέχει και 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Στην παράσταση νίκης ποσοστό 22% απάντησε ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και 37% ότι θα προηγηθεί με μικρή διαφορά. Ποσοστό 2% απάντησε ότι το ΑΚΕΛ θα προηγηθεί με μεγάλη διαφορά και 6% ότι το ΑΚΕΛ θα προηγηθεί με μικρή διαφορά. Ποσοστό 29% δεν εκφράζει γνώμη.
Στην 29η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ τη μεγαλύτερη συσπείρωση παρουσιάζουν η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ με ποσοστό 88% το κάθε κόμμα.
Ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 87%, ο ΔΗΣΥ με 72%, το ΔΗΚΟ με 67% και ο συνδυασμός Κινήματος Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών με 64%.

Για τη γνώμη των ερωτηθέντων για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, 35% δήλωσε υπέρ, 21% κατά, 29% ούτε υπέρ ούτε κατά και 15% δεν εξέφρασε γνώμη. Σε ερώτημα ποια είναι η γνώμη τους για τους Τουρκοκυπρίους, ποσοστό 20% απάντησε ότι είναι καλύτερη σε σύγκριση με παλαιότερα, 59% απάντησε ότι έχει παραμείνει η ίδια, 18% είπε ότι "είναι χειρότερη" και ποσοστό 3% απάντησε "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ".
Σε ερώτημα ποια είναι η εξέλιξη της προσωπικής τους ζωής τα τελευταία πέντε χρόνια ποσοστό 39% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι χειροτέρευσε, 28% ότι καλυτέρευσε, 31% ότι ούτε χειροτέρευσε ούτε καλυτέρευσε και ποσοστό 2% δεν εξέφρασε γνώμη.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας ποσοστό 38% απάντησε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη, 35% ότι παρέμεινε η ίδια, 23% ότι είναι χειρότερη και ποσοστό 4% δεν εξέφρασε άποψη.
Σε ερώτηση για το εισόδημα τους, ποσοστό 41% απάντησε ότι "τα καταφέρνουν", 28% ότι "υπάρχει δυσκολία", 17% ότι "υπάρχει μεγάλη δυσκολία" και ποσοστό 14% ότι "ζουν άνετα".
Σε υποθετικό ερώτημα να εκφράσουν άποψη εάν η Κύπρος άφηνε το Ευρώ και επέστρεφε στη Λίρα, ποια θα ήταν κατά την γνώμη τους η κατάσταση, 46% απάντησε ότι μάλλον θα ήταν χειρότερη, 28% απάντησε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερη, 14% ότι θα παρέμενε η ίδια και 12% δεν εξέφρασε άποψη.
Για το Brexit οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 56% ότι "δεν συμφέρει την Κύπρο", 7% ότι "συμφέρει την Κύπρο", 20% ούτε το ένα ούτε το άλλο, και 17% δεν εξέφρασαν γνώμη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ σε Παγκύπρια βάση, από την εταιρεία Cypronetwork, μεταξύ 2-14 Μαΐου, σε δείγμα χιλίων-τετρακοσίων ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.
Ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Την ημέρα των εκλογών το ΡΙΚ θα διενεργήσει και θα παρουσιάσει, αμέσως, μετά το κλείσιμο των καλπών δημοσκόπηση εξόδου με δείγμα τριών χιλιάδων ατόμων.

Σύνταξη : Αθηνά Τυρίμου 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:39

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Αύξηση 13% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία
18:30
Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό
17:58
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand