Καταβολή γεωργικών αποζημιώσεων ύψους €2,6 εκ. ενέκρινε το Υπουργικό

Την καταβολή γεωργικών αποζημιώσεων ύψους €2,6 εκ ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 



Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, οι εν λόγω αποζημιώσεις, αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν από τον περονόσπορο στις καλλιέργειες των αμπελιών και της πατάτας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αναμένεται να αρχίσει άμεσα. 

Αναφέρεται ακόμη ότι στα €117 εκ. φθάνει η στήριξη των Κύπριων αγροτών με αποζημιώσεις και ενισχύσεις κατά τα έτη 2018-2019.

"Από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, προχώρησε στην παραχώρηση σε χιλιάδες αγρότες δικαιούχους άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας, καταβλήθηκε και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων για ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα", προστίθεται.

Συγκεκριμένα, έχουν καταβληθεί σε χιλιάδες πληγέντες αγρότες από αμιγώς εθνικούς πόρους, πέραν των €12 εκ. σε αποζημιώσεις για ζημιές που προήλθαν από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον τόπο.  Σημειώνεται ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, αποσκοπεί πρωτίστως στην ανακούφιση των πληγέντων γεωργών και των οικογενειών τους από την απώλεια του εισοδήματός τους, παρέχοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής με την άμεση βελτίωση της ρευστότητας των γεωργικών επιχειρήσεων. 

"Πέραν των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέσα στην ίδια περίοδο παραχωρήθηκαν επίσης περί τα €102 εκ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων και προγραμμάτων που προνοούνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και στοχεύουν στην αναβάθμιση του αγροτικού τομέα στον τόπο μας".

Επίσης, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος γεωργικής ασφάλισης, προχώρησε πρόσφατα στη διαμόρφωση πρότασης για την πλήρη αναδιάρθρωσή του, καταθέτοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νέο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο γεωργικής ασφάλισης, η έγκριση του οποίου θα εκσυγχρονίσει και θα εξορθολογίσει τον θεσμό προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των φορολογούμενων συμπολιτών μας. Η συγκεκριμένη πρόταση διαμορφώθηκε μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.

 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.