Επίσημο διάβημα ΥΠΕΞ - επιστολή ΠτΔ στη Μέι

Σε διαβήματα προς το Λονδίνο προβαίνει η Λευκωσία, αντιδρώντας στη δήλωση του Υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν, ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι περιοχή υπό αμφισβήτηση. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη αναφορά Ντάνκαν, ως επίσης και την τοποθέτηση του Foreign Office για το θέμα της ΑΟΖ.
Τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ.  
Το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε ατόπημα τη δήλωση του Υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι η τοποθέτηση Ντάνκαν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν απηχεί την επίσημη θέση του Λονδίνου, όπως αυτή έχει πρόσφατα εκφραστεί και από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και από τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Ο κύριος Προδρόμου επεσήμανε ότι η παρέμβαση Ντάνκαν δυσκολεύει τις κυπρο-βρετανικές σχέσεις, σε μια περίοδο που η Λευκωσία στήριξε το Λονδίνο, στην περιπέτεια που διέρχεται, λόγω του Brexit.
Πρόσθεσε ότι η δήλωση του Foreign Office δεν συνιστά αποκατάσταση, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως εκείνες που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, οφείλει να αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
76 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Κανένας θάνατος
20:52
ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων
20:42
Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου
20:30
ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη
20:21
Στην Κύπρο εντός Ιουνίου ο Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά
20:09
ΗΕ: Δεν θα εισηγηθεί νέα διάσκεψη η Λουτ αν δεν δει κοινό έδαφος
20:00
Έβαλε βηματοδότη και παίρνει εξιτήριο ο Έρικσεν
19:47
Ελαφρώς μειωμένα αλλά ξανά πάνω από 10.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο ΗΒ
19:32
Εφαρμογή οδηγίας για μείωση χρήσης πλαστικών από τον Ιούλιο
19:18
Ανανέωσε με Γιοβάνοβιτς ο Απόλλωνας
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand