Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για πλήρωση κορυφαίων θέσεων

Έκτακτη Σύνοδο για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον ορισμό των νέων Προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών στις 28 του μήνα, ανακοίνωσε από το Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, οι ηγέτες συναντήθηκαν στο Σίμπιου για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Συζήτησαν για εσωτερικά ζητήματα, όσο και για παγκόσμιες προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κόσμος γύρω μας είναι αυξημένα ευμετάβλητος και απρόβλεπτος", ανέφερε αναλυτικά ο κ. Τουσκ.

"Τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης θα έρθουν τον Ιούνιο, όταν ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσουμε τις στρατηγικές προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε έτη - γνωστή και ως `στρατηγική ατζέντα", είπε.

"Χωρίς να προδικάζουμε το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, που θα επηρεαστεί ακόμη από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορώ να δηλώσω ένα πράγμα με απόλυτη βεβαιότητα: οι ηγέτες επέδειξαν κατηγορηματικά ότι θέλουν να πάρουν πλήρη πολιτική ευθύνη όχι μόνο για μεμονωμένα γεγονότα ή προκλήσεις αλλά για την ΕΕ ως σύνολο", ξεκαθάρισε.

"Απλά, τα Κράτη Μέλη και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες θέλουν ενεργά να ορίσουν τον τρόπο που η ΕΕ εξελίσσεται", διευκρίνισε ο κ. Τουσκ.

"Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι σημαντικός και βιώσιμος για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία της κοινότητάς μας", είπε και ανακοίνωσε: "για αυτό σκοπεύω να διατηρήσω το πνεύμα της συζήτησης για την προετοιμασία των προτεραιοτήτων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της νέας ηγεσίας της ΕΕ".

"Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ανακοινώσω ότι μετά τις εκλογές για το ΕΚ, στις 28 Μαΐου, θα συγκαλέσω συνάντηση των 28 ηγετών της ΕΕ για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων", ανέφερε.

Όπως είπε, η πρόθεση του είναι να πραγματοποιήσει την εκλογή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με έναν γρήγορο, ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο και φυσιολογικά η διαδικασία θα ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζουν οι Συνθήκες.

Συμπλήρωσε ότι "θα πρέπει να αντανακλά μια γεωγραφική ισορροπία επίσης, όπως και δημογραφική, ώστε τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες χώρες να εκπροσωπούνται στις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ".

"Για εμένα το πνεύμα της συνθήκης είναι σημαντικό, ειδικά σε ό,τι αφορά την ισορροπία των φύλων, αλλά και την πολιτική ισορροπία", δήλωσε ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Θα ήταν θετικό να έχουμε ομοφωνία σε ότι αφορά αυτές τις τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα φοβηθώ, από να διοργανώσω ψηφοφορίες για αυτές τις αποφάσεις, αν είναι δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία", ξεκαθάρισε.

"Ο στόχος είναι απλός: χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς θεσμούς και γι `αυτό χρειαζόμαστε γρήγορες αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει την νέα ηγεσία της ΕΕ τον Ιούνιο. Καλώ όλους να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους να το κάνουν αυτό", κατέληξε ο Ντ.Τουσκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Κορονοϊός: 394 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και 20 νέοι θάνατοι
17:34
Νέες χαλαρώσεις για εστίαση
16:26
Τα σημεία για rapid test την Κυριακή 19/6
16:07
Ο Απόλλωνας συμφώνησε με τον Αμίν Καμάς
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand