ΕΕ: Επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου

Tο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες, την ετήσια έκθεση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο για το 2018, σύμφωνα με την οποία κατά το έτος αυτό σημειώθηκε αύξηση των απειλών και παραβιάσεων κατά δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται περαιτέρω ο χώρος για ελεύθερη δημοσιογραφία.

Η έκθεση σημείωσε ότι το 2018 η ΕΕ παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Η ΕΕ ασχολείται με δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2015-2019). Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι σε ένα ευμετάβλητο και απρόβλεπτο κόσμο, το σχέδιο δράσης συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της ατζέντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα το 2018 ήταν η 70η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (UDHR) και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η ΕΕ εξακολούθησε να υποστηρίζει σθεναρά την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της πολυμέρειας - ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που υπήρξαν σοβαρά αρνητικά τις τάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, η ΕΕ συνέχισε να αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε αδικαιολόγητο περιορισμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συναθροίσεως.

Η ετήσια έκθεση του 2018 σημειώνει επίσης ότι το τρέχον έτος δεν είχε μόνο προκλήσεις και αποτυχίες επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά υπήρξε επίσης μια θετική αλλαγή: το 2018, η ΕΕ ενήργησε για να εντοπίσει και να υποστηρίξει θετικές αφηγήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας το όραμα της ατζέντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζεται στο 2030. Η πρωτοβουλία «Καλές ιστορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπό την ηγεσία της ΕΕ, η οποία δρομολογήθηκε στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ), δημιούργησε ευρεία διαπεριφερειακή απήχηση και αποσκοπεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο για θετική αλλαγή στο μέλλον, καταγράφει το Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit
18:57
Κυπριακό στη συζήτηση Τζόνσον -Γκουτέρες στο περιθώριο του G7
18:18
Yπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Είχε απειλήσει κατοικίες
18:10
Κορονοϊός-Ελλάδα: 591 κρούσματα, 360 διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι
18:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand