ΕΕ: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

"Η στρατιωτική επίθεση της LNA κατά της Τρίπολης και η επακόλουθη κλιμάκωση εντός και γύρω από την πρωτεύουσα συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και απειλούν περαιτέρω τη σταθερότητα της Λιβύης", δήλωσαν σήμερα οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας για "κίνδυνο αυξημένης τρομοκρατικής απειλής σε ολόκληρη τη χώρα" και καλώντας όλα τα μέρη να εφαρμόσουν αμέσως κατάπαυση του πυρός και να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να εξασφαλίσουν την πλήρη και συνολική παύση των εχθροπραξιών.

Μετά από εκτενή συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε στις Βρυξέλλες, η ΕΕ επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διαχωρίσουν τη θέση τους "τόσο δημοσίως όσο και επί τόπου από τα τρομοκρατικά και εγκληματικά στοιχεία που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, καθώς και από εκείνους που είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που έχουν καταχωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Η ΕΕ, μέσω κοινής δήλωσης των ΥΠΕΞ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της χώρας και τον αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές.

"Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων, επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των υπηρεσιών σε όλους όσοι πλήττονται, και όπως ορίζεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα", αναφέρουν οι 28 Υπουργοί.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι "οι τυφλές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου" και προειδοποιεί ότι "πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι "δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη" και παροτρύνει όλα τα μέρη "να δεσμευτούν εκ νέου στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να εργαστούν για την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι τον Μάιο του 2018, στο Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018, και στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2019, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών".

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξή της στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (ΕΑΓΓ) και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL). Παροτρύνει όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα των ΗΕ. Τα καλεί επίσης να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον ΕΑΓΓ για την επίτευξη - υπό την καθοδήγηση και τον ηγετικό ρόλο της Λιβύης - πολιτικής λύσης μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, με πλήρη συμμετοχή των γυναικών, για την επίτευξη ασφάλειας, πολιτικής και οικονομικής βιωσιμότητας και εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Πηγή: KYΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο
17:04
G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ
16:43
EURO 2020: Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν
16:36
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
16:05
Πούτιν: Θα παραδώσω εγκληματίες του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ αν και εκείνες κάνουν το ίδιο
15:48
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 έτη ελληνικής επανάστασης και τη μάχη Αγίας Νάπας
15:23
Σε 60 σημεία η δειγματοληψία τη Δευτέρα για rapid test
14:58
Υπέρβαση όρων εντολής της και σύγκρουση συμφερόντων καταλογίζει στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Γεν. Ελεγκτής
14:41
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid
14:27
Το EURO 2020 συνεχίζεται σήμερα με τρεις αγώνες
14:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand