Λήψη μέτρων μετά τις δηλώσεις στήριξης της Κύπρου, ζήτησε ο ΥΠΑΜ από τους ομολόγους του

Για την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του στην κάμερα του ΓΤΠ, ανέφερε στους ομολόγους του τις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους εξήγησε ότι "εκτός του αυτονόητου, ότι επηρεάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επηρεάζονται και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα". "Τους έχω υπενθυμίζει", δήλωσε ο Υπουργός, "το γεγονός ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζονται άμεσα με αυτές τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας".

"Ευχαρίστησα την κ.Μογκερίνι για τη διαχρονική στήριξη και τις δηλώσεις αλληλεγγύης και ειδικά χθες μετά το πέρας της Συνόδου με τους Υπουργούς Εξωτερικών, στην οποία στην ουσία έχει καλέσει την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση, έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ", τόνισε ο Υπουργός.

"Πιστεύω όμως ότι πλέον, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μετά από αυτόν τον κύκλο των δηλώσεων, είναι η λήψη μέτρων και η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα ενεργήσει κατάλληλα έχοντας από σε παρακολούθηση τις ενέργειες της Τουρκίας", δήλωσε ο Υπουργός.

"Για εμάς είναι πλέον σαφές ότι όλα τα βήματα γίνονται για τερματισμό αυτής της παρανομίας", κατέληξε.

Την θέση της Κύπρου στήριξε και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι τα μέτρα δεν έχουν μεν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα, αλλά "παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση".

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε και με τις Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας τις οποίες επίσης ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τις Υπουργούς Άμυνας είχε, επιπρόσθετα, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα που αφορούν την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Ειδικότερα με την ομόλογο της Ιταλίας είχει την ευκαιρία να συζητήσει και για τα συμφέροντα της ιταλικής εταιρίας ENI που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ. "Έχει επαναληφθεί η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται αυτό τον καιρό και απόδειξη ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον τερματισμό αυτής της παρανομίας", είπε ο Σ.Αγγελίδης

Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν θέματα άμυνας. Συγκεκριμένα, τους Υπουργούς απασχόλησε η πρόοδος εφαρμογής της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και η κατάσταση ασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική (Sahel). Οι Υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, στην παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, όπου ο κ. Αγγελίδης υπέδειξε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία, όπως τόνισε, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, οι Υπουργοί Άμυνας παρακάθισαν, επίσης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την Επικεφαλής του Οργανισμού Φ.Μογκερίνι η αναφορά εφαρμογής της μακροπρόθεσμης επισκόπησης του Οργανισμού. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση της αναθεώρησης της απόφασης του Συμβουλίου που αφορά στον καθορισμό του καταστατικού, της έδρας και των κανόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας εντός του 2020. Επιπρόσθετα, σε ειδική τελετή πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν τη Διευθέτηση Προγράμματος Κατηγορίας «Α» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αναφορικά με την βελτίωση των Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μετακινήσεων εντός και εκτός ΕΕ.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει σήμερα στη Γαλλία για συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, με κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίoυ, ΡΙΚ Βρυξέλλες 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:44

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο
17:04
G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ
16:43
EURO 2020: Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν
16:36
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
16:05
Πούτιν: Θα παραδώσω εγκληματίες του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ αν και εκείνες κάνουν το ίδιο
15:48
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 έτη ελληνικής επανάστασης και τη μάχη Αγίας Νάπας
15:23
Σε 60 σημεία η δειγματοληψία τη Δευτέρα για rapid test
14:58
Υπέρβαση όρων εντολής της και σύγκρουση συμφερόντων καταλογίζει στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Γεν. Ελεγκτής
14:41
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid
14:27
Το EURO 2020 συνεχίζεται σήμερα με τρεις αγώνες
14:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand