Κλιματική Αλλαγή: Χρέος μας να σώσουμε τον πλανήτη

Οι κινητοποιήσεις για το κλίμα εντείνονται σε όλη την Ευρώπη. Η νεολαία μας κατεβαίνει στους δρόμους και ζητά επιτακτικά το αυτονόητο, την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Επισημαίνουν το αδιαμφισβήτητο, πως η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Το ζούμε και στην Κύπρο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια, σπίτια καταστρέφονται, καταστροφικές πυρκαγιές καίνε δεκάδες τ. χλμ. ανεκτίμητηςδασικής γης. Εικόνες βιβλικής καταστροφής!


Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κρατών δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι εθνικές συνεισφορές δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμιστεί με την συμφωνία του Παρισιού. Και έρχονται συνέχεια στο φως σκάνδαλα, όπως αυτό με την απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια. Τα οικολογικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εθνικό ζήτημα. Χρειάζονται πραγματικές λύσεις αλλά πάνω από όλα πολιτική βούληση που να θέτει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και να προωθεί δεσμευτικούς στόχους για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά την Κύπρο αναμένουμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει επιτέλους έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος που να συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής. Ζητάμε να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με την συμφωνία του Παρισιού καθώς και των επιμέρους στόχων που θέτει η ΕΕ π.χ. για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5% και κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32%. Οι στόχοι αυτοί είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε, καθώς αποδεικνύονται κατώτεροι των δυνατοτήτων των κρατών αλλά κυρίως κατώτεροι των αναγκών που υπάρχουν.

Χάρις στην έντονη κινητοποίηση των Ευρωβουλευτών της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε επίσημη θέση για πολύ πιο φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι όμως δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, με τις δυνατότητες που έχει η Κύπρο, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί και πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ενεργειακής μας πολιτικής.

Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να προωθηθούν φιλόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη ενός παραγωγικού ενεργειακού μοντέλου προς όφελος της κοινωνίας. Δεν αρκεί να στήνει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φιέστες στο προεδρικό για την ημέρα της γης "σβήνοντας τα φώτα". Πρέπει να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση ώστε να πάψει να είναι ουραγός όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων που θέτει η ΕΕ.

Εξίσου σημαντικό, όσον αφορά την Κύπρο, είναι να τερματιστεί κάθε απόπειρα επέμβαση στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Δεν γίνεται στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων των λίγων να καταστρέφουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν τον αγώνα ώστε να εξαλειφθούν τέτοιες ενέργειες που θέτουν τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ως ΑΚΕΛ μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θέτουμε ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Συγκεκριμένα παλεύουμε ώστε να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι για προστασία του περιβάλλοντος πιο φιλόδοξοι από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αγωνιζόμαστε ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, οι οποίες θα στηρίζουν την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για πρόληψη και αποτροπή της παράνομης υλοτομίας, της αυθαίρετης αποψίλωσης αλλά και της σκόπιμης καταστροφής και πυρπόλησης των δασών, προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Απαιτούμε να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της γης, να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών και να προωθούν δεσμευτικοί στόχοι για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς ο συσχετισμός των δυνάμεων σήμερα στην ΕΕ δεν επιτρέπει να υιοθετηθούν και να γίνουν πράξη οι προτάσεις μας. Συνεχίζουμε όμως τον αγώνα ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες της. Απαιτείται λοιπόν άμεση υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων και όχι την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

Του Νεοκλή Συλικιώτη
Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand