Ευρωεκλογές: Αναρτήθηκαν οι συμπληρωματικοί κατάλογοι

Γύρω στο 5,5% αναμένεται να είναι αυξημένος ο τελικός κατάλογος των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και θα φτάνει στις 640.000 εγγεγραμμένων, ανέφερε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου στο ΚΥΠΕ.

Οι κατάλογοι για τις ενστάσεις αναρτήθηκαν σήμερα στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και τα κατά τόπους γραφεία των κοινοτικών συμβουλίων και δήμων και θα παραμείνει για δέκα μέρες για επιθεώρηση από τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Μετά την 15η Απριλίου καθίστανται οριστικοί και θα ενσωματωθούν στο μόνιμο και τον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Γι` αυτό η Υπηρεσία Εκλογών καλεί τους ενδιαφερόμενους νέους εκλογείς να επιθεωρήσουν έγκαιρα τους συμπληρωματικούς εκλογικούς καταλόγους, για τυχόν ενστάσεις και τις δέουσες διορθώσεις.

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με την λήξη της εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο στις 2 Απριλίου, την περασμένη Τρίτη, έχουν υποβληθεί 4.944 από Ελληνοκύπριους, 38 από Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και 3.660 από Κοινοτικούς ψηφοφόρους. Οι δηλώσεις για την ψηφοφορία στο εξωτερικό, είπε, θα ανέλθουν στις 6.338, υπό την προϋπόθεση – σημείωσε – ότι όσες αιτήσεις αφορούν την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων εγκριθούν.

Ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των Κυπρίων του εξωτερικού που θα επιλέξουν να ψηφίσουν υποψηφίους στον τόπο διαμονής τους και θα ενημερωθεί αρμοδίως, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, από εκείνες τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Βρετανοί ψηφοφόροι
Ο τελικός αριθμός, συνέχισε ο κ. Δημητρίου, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των Βρετανών που διαμένουν στην Κύπρο και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Οι Βρετανοί που είναι ήδη στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει ερωτηματικό αν θα παραμείνουν ή θα διαγραφούν, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, είναι περίπου 1.500.

Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι

Ελαφρώς κάτω από τις 81.000 θα είναι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων που δεν έχουν διεύθυνση κατοικίας στις ελεύθερες περιοχές και θα περιληφθεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, ανέφερε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών σημειώνοντας ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός των δικαιούχων Τουρκοκυπρίων ήταν γύρω στις 77.000.

Λόγοι της αύξησης υποβολής αιτήσεων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι ο αριθμός των Κυπρίων κατά 30% και για τους Κοινοτικούς, ο αριθμός εγγραφής της τριμηνίας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2014 έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι λόγοι είναι ποικίλοι, πρόσθεσε αναφέροντας την αποστολή επιστολών από πλευράς Υπουργείο Εσωτερικών για την υποβολή αιτήσεων στους εκλογικούς καταλόγους, η κινητοποίηση κομμάτων αλλά και η διαφημιστική εκστρατεία που αφορά τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η αύξηση στους Κοινοτικούς ψηφοφόρους αφορά την υποψηφιότητα ενός εκ των υποψηφίων που είναι από την Ελλάδα, γι’ αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία που έχει υποβάλλει αίτηση είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι. Όσοι περιληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κοινοτικοί, εξήγησε ο κ. Δημητρίου, είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτών στις αρμόδιες αρχές των χωρών τους για να αφαιρεθούν από τους εκεί εκλογικούς καταλόγους.

Όσον αφορά τους νέους ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 30 ετών, ο Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την προετοιμασία του καταλόγου, ήταν 40.000, εξ αυτών περίπου 35.000 -36.000 αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένουν εκτός εκλογικών καταλόγων.

Τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων θα ετοιμαστούν και διαβιβασθούν στους οικείους Κοινοτάρχες, πριν τις 22 Απριλίου 2019, από όπου μπορούν να τα παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι ή οι οικείοι τους.

Πρόγραμμα Ευρωεκλογών

Με βάση το «οδοιπορικό των Ευρωεκλογών» που έχει αναρτήσει το ΥΠΕΣ στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εκλογών, στις 19 Απριλίου θα εκδοθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών εκλογών, θα γίνει ο διορισμός του Γενικού Εφόρου Εκλογών, των Εφόρων εκλογής και Βοηθών τους και θα εκδοθεί το ένταλμα εκλογής προς τον Γενικό Έφορο Εκλογής.

Στις 25 Απριλίου θα δημοσιευθεί η γνωστοποίηση του Γενικού Εφόρου Εκλογής, για τον καθορισμό της ημερομηνίας και του τόπου υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Οι υποβολές των υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές θα γίνουν στις 3 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου θα βγει το διάταγμα του ΥΠΕΣ για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων.

Στις 17 Μαΐου θα δημοσιευθεί η γνωστοποίηση για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα.

Ευρωεκλογές 2014

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στις προηγούμενες εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 ήταν 606.916 και ήταν ο μεγαλύτερος σε εκλογική διαδικασία. Είχαν ψηφίσει 266.891 (43,97%) και η αποχή είχε φθάσει στις 340.025 (56,03%).

Στις Ευρωεκλογές του 2014 συμμετείχαν 10 πολιτικοί σχηματισμοί και 8 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Συνολικά ήταν 61 οι υποψήφιοι για τις 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο που δικαιούται η Κύπρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand