ΕΚ: Άδεια πατρότητας και ευέλικτη εργασία

Νέους κανόνες για την άδεια πατρότητας και τη μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια, υιοθέτησαν την Πέμπτη οι Ευρωβουλευτές σε ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η νομοθεσία όπως έχει συμφωνηθεί και ανεπίσημα με τους αρμόδιους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει ελάχιστα όρια για όλα τα κράτη-μέλη, σε μία προσπάθεια για ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο να ενδυναμωθεί ο ρόλος του πατέρα ή αντίστοιχου δεύτερου γονέα στην οικογένεια.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, αυτά τα μέτρα θα ωφελήσουν τα παιδιά και την οικογενειακή ζωή, ενώ αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες και προωθούν την ισότητα των φύλων.

Τα μέτρα υιοθετήθηκαν με 490 ψήφους υπέρ έναντι 82 και 48 αποχών.

Τι ισχύει για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια και την άδεια φροντίδας
Το δικαίωμα για τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας για πατέρες και αντίστοιχους δεύτερους γονείς (όπου κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται από το εθνικό δίκαιο) παρέχεται για την περίοδο της γέννας αλλά και σε περίπτωση θνησιγένειας, με αποδοχές τουλάχιστον στο επίπεδο της άδειας ασθενείας.
Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επίσης στην αρχική πρόταση δύο μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας μετ’ αποδοχών. Αυτή η άδεια είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της φροντίδας που απαιτεί μια οικογένεια.
Τα κράτη μέλη θα θέσουν ικανοποιητικά επίπεδα αποδοχών ή επιδομάτων για την ελάχιστη μη μεταβιβάσιμη περίοδο γονικής άδειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γονική άδεια συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδημάτων για την οικογένεια και ότι το υψηλότερα αμειβόμενο μέλος της οικογένειας (το οποίο συχνά είναι άνδρας) θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν πέντε ημέρες το χρόνο άδεια φροντίδας για τους εργαζόμενους που παρέχουν προσωπική μέριμνα σε συγγενείς ή μέλη του ίδιου νοικοκυριού τα οποία έχουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις ή προβλήματα λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη που έχουν ήδη θεσπίσει μισθό ή επιδόματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον το 65% του καθαρού μισθού του εργαζομένου, για διάστημα γονικής άδειας τουλάχιστον έξι μηνών για κάθε γονέα, μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ τα δικά τους συστήματα.

Όσον αφορά την ευέλικτη εργασία

Οι γονείς και όσοι ασκούν επιμέλεια θα μπορούν να αιτηθούν τη μετατροπή των συνθηκών εργασίας τους όπου αυτό είναι εφικτό, μέσω τηλεργασίας ή ελαστικών ωραρίων.

Επίσης, κατά την εξέταση αιτημάτων για ευέλικτή εργασία, οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τους δικούς τους πόρους και ανάγκες, αλλά και τις ειδικές ανάγκες που έχουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες ή μακροχρόνιες ασθένειες, καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Σε δηλώσεις του ο εισηγητής της πρότασης, David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα) δήλωσε: «Η οδηγία επενδύει στην ισότητα των φύλων και στην καλύτερη κατανομή των βαρών. Οι γυναίκες έχουν υποφέρει από την έλλειψη ισότητας η οποία οδήγησε σε μισθολογικές διαφορές και συνταξιοδοτικό χάσμα. Τώρα θα υπάρξει υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους, ενώ οι πατέρες θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Η οδηγία ωφελεί επίσης τα μέλη των οικογενειών που μεριμνούν για την τρίτη ηλικία. Τα μέτρα είναι καλά για τους άντρες, τις γυναίκες, τις οικογένειες και την οικονομία».

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες εντός τριών ετών.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 01/03
15:43
AKEΛ: Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τη μαρίνα Αγίας Νάπας
15:42
Ρωσία : Ο Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε σε σωφρονιστικό ίδρυμα όπου θα εκτίσει την ποινή του
15:35
Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης
15:29
Επτά χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας (video)
15:12
Κοσμοσυρροή για προσκύνημα λειψάνων του Αγίου Εφραίμ
14:55
Στο ευρωπαϊκό οι αδελφές Φωτοπούλου [βίντεο]
14:48
Με αρνητικό τεστ κορονοϊού ανα χείρας όλοι οι εργαζόμενοι στα σχολεία αύριο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand