Η ΕΕ ακυρώνει δικαιώματα κρατών σχετικά με αγωγούς φ.α.

«Δυστυχώς δεν έγινε καμία προσπάθεια να ενισχυθεί η οδηγία όσον αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών σε σχέση με το φ.α. Ούτε κατατέθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη και αξιοποίηση των εγχώριων πηγών φ.α. της Ένωσης, όπως για παράδειγμα των σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατ. Μεσόγειο. Αντιθέτως η ΕΕ τηρεί σιγή ιχθύος για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στη παρουσία και του Επιτρόπου Ενέργειας, Α. Κανιέτε. Θέμα της συζήτησης ήταν η τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο εν λόγω θέμα, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως η νέα οδηγία για το φ.α. ακυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών όσον αφορά την δημιουργία αγωγών με τρίτες χώρες και δεν λαμβάνει υπόψη της ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε κράτος, οι οποίες καθιστούν αναντικατάστατο το ρόλο των εθνικών πολιτικών στην ενέργεια. Όπως εξήγησε, είναι απαράδεκτο να πρέπει να ζητείται εξουσιοδότηση από την Κομισιόν 5 μηνές πριν ώστε να μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τρίτη χώρα για την δημιουργία νέου αγωγού ή για τροποποίηση υφιστάμενης συμφωνίας για τους αγωγούς. Όπως εξίσου απαράδεχτο, συμπλήρωσε, είναι και το να απαιτείται από το κράτος μέλος να περιμένει 90 ημέρες την Κομισιόν για να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι την έγκριση της ώστε να μπορέσει το κράτος να υπογράψει την συμφωνία στην οποία κατέληξε με την τρίτη χώρα.

Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως αντί η EE να λύσει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει στην ενεργειακή τροφοδοσία και ασφάλεια, με την εν λόγω οδηγία θα δημιουργήσει νέα προβλήματα τόσο στην λειτουργία των υφιστάμενων αγωγών όσο και στην δημιουργία νέων αγωγών όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε πως με τους νέους κανόνες που προωθούνται ακυρώνεται η εθνική ευελιξία στη διαμόρφωση αποδοτικών ενεργειακών σχέσεων την στιγμή που ακόμη υπάρχουν κράτη και περιοχές απομονωμένες από τα ενεργειακά δίκτυα.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων έγινε το ΡΙΚ, με αφορμή το τραγούδι "Ελ Ντιάπλο"
21:26
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Επίτροπος Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να διορίσει Ευρωπαίους Εισαγγελείς
20:36
272 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:26
Εύκολη νίκη για ΑΕΛ και πρωτιά!
20:25
Διαδηλωτές στο Γερεβάν ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Πασινιάν
19:47
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη της επικείμενης άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο
19:06
Με ζημιές ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ
19:00
Πρόγραμμα παραχώρησης υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Μπόλντον (Βίντεο)
18:54
Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό πραγματοποίησαν μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής
18:52
Ελλάδα: Παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική
18:37
Ελλάδα: 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι
17:54
Στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand