Ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου 8-14 Απριλίου 2019

Συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων, Βρυξέλλες

Αφαίρεση υλικού με τρομοκρατικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο: Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) θα ψηφίσει νομοθετική πρόταση που θα υποχρεώνει τους παρόχους διαδικτύου να αφαιρούν υλικό με τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας μετά από εντολή των αρχών. Το νομοσχέδιο θα εισάγει κυρώσεις έως και 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών των εταιρειών που δεν συμμορφώνονται. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ορισμένοι Μέλη του ΕΚ εξέφρασαν ανησυχίες για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αναλογικότητα (Δευτέρα).

Πολιτική μετανάστευσης / επιστροφής: Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) θα ψηφίσει την επικαιροποίηση της οδηγίας για την επιστροφή, η οποία καθορίζει κοινές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, όπως οι διαδικασίες στα σύνορα, οι προθεσμίες προσφυγής και η ελάχιστη περίοδος κράτησης. Η πρόταση έχει επικριθεί από ορισμένους Ευρωβουλευτές που αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα και τη συνάφεια της, όπως επίσης και την απουσία λεπτομερούς εκτίμησης των επιπτώσεων (Δευτέρα).

Προετοιμασία της Ολομέλειας: Οι πολιτικές ομάδες θα προετοιμαστούν για τη σύνοδο της Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί στις 15-18 Απριλίου στο Στρασβούργο, την τελευταία πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές (26 Μαΐου, 2019). Στη διάρκεια της συνόδου οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistle blowers), τις κοινωνικές παροχές για τους μετακινούμενους εργαζόμενους καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιπλέον θα ψηφίσουν για τη διαφάνεια στις διαδικτυακές πλατφόρμες και στις μηχανές αναζήτησης, την επικαιροποίηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών της ΕΕ, τις τεχνολογίες στα νέα αυτοκίνητα που σώζουν ζωές, το πρόγραμμα InvestEU, τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα φορτηγά. Θα τοποθετηθούν επίσης επί των νέων κανόνων για τις βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις διαβατηρίου αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Τέλος θα συζητήσουν για τελευταία φορά πριν τις εκλογές το Μέλλον της Ευρώπης αυτή τη φορά με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Krišjānis Kariņš.

Το ημερολόγιο του Προέδρου: Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, θα πραγματοποιήσει ομιλία την Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το Brexit. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 19:45 (ώρα Κύπρου)

Σεμινάριο για τα ΜΜΕ με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές: Η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ θα διοργανώσει σεμινάριο για τους δημοσιογράφους σχετικά με το τελικό στάδιο της προετοιμασίας για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές. Στην ατζέντα θα είναι οι δράσεις του Κοινοβουλίου στην τρέχουσα περίοδο, η διαδικασία σχετικά με τους κορυφαίους υποψήφιους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και η πρόσβαση στα αποτελέσματα των εκλογών. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Πρόεδρος του ΕΚ Antonio Tajani και η Πρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Cecilia Wikström (Τρίτη και Τετάρτη).

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

 

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand