Αναβολή ανοίγματος της αγοράς ενέργειας

Νέα αναβολή στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι η υλοποίηση της ανταγωνιστικής αγοράς θα υλοποιηθεί, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί ξεκίνησαν το 2014, το πρώτο χρονοδιάγραμμα τέθηκε για το 2016. Επόμενο χρονοδιάγραμμα τέθηκε για το 2018, ενώ η δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να εφαρμοστεί το 2020.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέλυσε στη Επιτροπή, μελέτη σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση του ΧΑΚ να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση είπε, ήταν καθαρά τεχνοκρατική και σημείωσε ότι και οικονομικά και χρονικά συμφέρει να αναλάβει την αρμοδιότητα ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΧΑΚ κατατέθηκε δύο μόλις μέρες πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Κατά την συζήτηση ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Αντρέας Πουλλικάς, δήλωσε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον διαχειριστή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν νέους καθυστερήσεις και μακάρι τον Δεκέμβριο του 2021 να έχουμε την ελεύθερη αγορά. Κάλεσε δε τον Υπουργό Εμπορίου να επιληφθεί και της καταγγελίας του προέδρου της ΡΑΕΚ για τον διαχειριστή.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση του ΧΑΚ πριν την συζήτηση του θέματος στην Βουλή. Το ΧΑΚ διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου. Η κυβέρνηση είπε, έχει βαρύτατες ευθύνες και εκτίμησε ότι ούτε το 2022 δεν θα λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά. Για την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του διαχειριστή, κάλεσε τον Υπουργό Εμπορίου, να λάβει αποφάσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί το ζήτημα.
O βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, χαρακτήρισε αναιδέστατο τον διαχειριστή, μίλησε για κοροϊδία και διερωτήθηκε πως βρίσκεται ακόμη στην θέση του, ο διαχειριστής, όταν η ΡΑΕΚ δεν του έχει εμπιστοσύνη. Έθεσε και τον προβληματισμό, ότι η ΑΗΚ δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο της και γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις. Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση, είπε, είναι η κυβέρνηση.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους διερωτήθηκε αν μετά την δήλωση της ΡΑΕΚ ότι δεν εμπιστεύεται τον διαχειριστή, το Υπουργείο Εμπορίου θα επανεξετάσει το θέμα της εμπλοκής του ΧΑΚ.
Σε επόμενη συνεδρία, θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand