KE: Επιδίωξη του ΠτΔ οι όροι αναφοράς

Βασική επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την συνάντηση που θα έχει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι να γίνει ένα καθοριστικό βήμα προς τη συμφωνία των όρων αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας την σημασία της επίτευξης συμφωνίας για τους όρους αναφοράς για να μην επαναληφθεί το αδιέξοδο του Κραν Μοντάνα, αλλά και την ανάγκη για διάλογο. Εξέφρασε επίσης την προθυμία του Προέδρου να συζητήσει τρόπους για να γίνει η διαδικασία πιο παραγωγική.

Ο κ. Προδρόμου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό.

Σε ερώτηση τι αναμένει η Κυβέρνηση από την επίσκεψη Λουτ και τι θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι ο Πρόεδρος «θα δεχθεί αύριο την κ. Λουτ και στη συνάντηση αυτή βασική μας επιδίωξη είναι να γίνει ένα καθοριστικό βήμα προς τη συμφωνία των όρων αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου είχαν διακοπεί».

Οι όροι αναφοράς, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «είναι πολύ σημαντικοί ούτως ώστε να υπάρχει προσυμφωνία ότι και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να συζητήσουν όλα τα θέματα και να μην επαναληφθεί το αδιέξοδο που είχαμε στο Κραν Μοντανά».

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο εκτός από τις βασικές αρχές της λύσης, στους όρους αναφοράς να συμπεριλαμβάνεται το πλαίσιο που είχε εισηγηθεί ο ΓΓ και οι έξι παράμετροι δηλαδή η αποχώρηση του στρατού, το ζήτημα ης ασφάλειας και των εγγυήσεων, το ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, των εδαφικών αναπροσαρμογών, της μεταχείρισης, του καθεστώτος Ελλήνων και Τούρκων πολιτών μετά τη λύση και το ζήτημα των περιουσιών. Το σύνολο των ζητημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους όρους αναφοράς», είπε.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε επίσης ότι «σε αυτή τη φάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε και πράγματι θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε μια συνάντηση των δύο ηγετών με την κ. Λουτ, για να είναι πιο παραγωγική η διαδικασία».
«Χρειάζεται διάλογος, είναι με διάλογο που θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν αυτό θα τεθεί στην συνάντηση με την κ. Λουτ απάντησε ότι «υπάρχει ήδη τοποθέτηση του κ. Ακιντζί, ο οποίος δεν αποδέχθηκε αυτή την πρόταση».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι πρόθυμος να συζητήσει με την κ. Λουτ τρόπους ούτως ώστε να γίνει πιο παραγωγική η διαδικασία διότι επιδίωξη μας είναι το συντομότερο δυνατόν να έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει γραπτώς τις θέσεις του κ. Ακιντζί ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «αυτό ήταν ήδη μια πρόταση ούτως ώστε να γίνει πιο παραγωγική η διαδικασία».

«Ας αφήσουμε αυτά που θα πει ο Πρόεδρος να τα πει αύριο και στη συνέχεια θα δούμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand