Δεύτερη διπλωματική εργασία, της Αντιγόνης Καλλή, παραδόθηκε στο αρχείο ΡΙΚ

Μία ακόμα διπλωματική εργασία φοιτήτριας μεταπτυχιακών σπουδών, η δεύτερη που παραδίδεται στο Αρχείο, βρίσκεται αρχειοθετημένη στη Βιβλιοθήκη του ΡΙΚ.

Η παροχή δυνατότητας για επιτόπια έρευνα στα ιστορικά αρχεία του ΡΙΚ προς ερευνητές και στον κάθε πολίτη γενικότερα, έδωσε την αφορμή για αποστολή δεκάδων αιτημάτων προς το Αρχείο και ταυτόχρονα αναζήτηση εκατοντάδων ντοκουμέντων και αρχείων από τους Λειτουργούς του. Μέσα από τέτοιες έρευνες παρέχεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το ΡΙΚ και η προσφορά του στην κοινωνία.

Η εργασία με τίτλο «Λογοτέχνες της περιόδου της Ανεξαρτησίας και η σχέση τους με το ΡΙΚ», της φοιτήτριας του μεταπτυχιακού προγράμματος “Ιστορία, ανθρωπολογία και πολιτισμός στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αντιγόνης Καλλή, αποτελεί παράλληλα μία επισκόπηση της ιστορίας και της προσφοράς του ΡΙΚ. Ανάμεσα στους λογοτέχνες όπου γίνεται αναφορά αλλά και αναδεικνύεται η δράση τους, είναι οι Ανδρέας Χριστοφίδης, Κώστας Μόντης, Κύπρος Χρυσάνθης, Άνθος Λυκαύγης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Ιωαννίδης, Μιχάλης Πασιαρδής, Ντίνα Κατσούρη, κ.ά.

Η εργασία αναλύει το θέμα σε τέσσερεις χρονικές περιόδους. Παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας από τους Βρετανούς το 1953 και φθάνει μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, ορόσημο της περιόδου που άλλαξε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Κύπρο και έθεσε άλλες προτεραιότητες στο ΡΙΚ.
Το ψηφιακό ραδιοφωνικό αρχείο και δεκάδες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης ΡΙΚ, όπως «Ραδιοπρόγραμμα», «Ετήσιες Εκθέσεις ΡΙΚ» και άλλες εκδόσεις, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος πηγής έρευνας της πιο πάνω εργασίας.

Η πρώτη διπλωματική εργασία για την οποία επίσης μελετήθηκαν τα αρχεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ανήκε στον Σάββα Σταύρου, μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και είχε τίτλο «Διπλωματικές, Πολιτιστικές-Εμπορικές και Οικονομικές Σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Δύο Γερμανιών (Ομοσπονδιακής και Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας), την πρώτη δεκαετία της Ανεξαρτησίας (1960-1969)».
Όλες οι εργασίες των ερευνητών οι οποίες παραδίδονται στο Αρχείο, βρίσκονται προς διάθεση για μελέτη και ανάγνωση.

Πηγή: ‘Αννα Σακκαλλή, Αρχείο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand