Μαρκ Ρούτε: Η επιστολή της Μέι δεν αρκεί για να δοθεί παράταση στο Brexit

Ο  πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως το αίτημα της Βρετανίας για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να «διασαφηνιστεί» πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα προτού η ΕΕ μπορέσει να δώσει μια αναβολή.

«Η επιστολή της Τερέζα Μέι εγείρει πολλές ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια από το Λονδίνο πριν από την ερχόμενη Τετάρτη.»

Ο Ρούτε εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Μέι και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε μια διακομματική προσέγγιση για το Brexit, να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τον δρόμο προς τα εμπρός.

«Πρέπει να δώσουμε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στη βρετανική κυβέρνηση τη μέγιστη ευκαιρία έως την Τετάρτη προκειμένου να καταστήσουν σαφές πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια παράταση», είπε ο Ρούτε.

«Και σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στην Μέι, γνωρίζοντας πως μια παράταση έχει νόημα μόνο αν καταλαβαίνουμε τον λόγο γι΄αυτήν», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως το Λονδίνο πρέπει να «διασαφηνίσει» ακόμη πολλά σημεία μετά το αίτημά του για αναβολή της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να διασαφηνιστούν στο Λονδίνο», δήλωσε ο Μάας στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), στην Ντινάρ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Οι ηγέτες των 27 «θα διαμορφώσουν στη συνέχεια μια άποψη για το θέμα της παράτασης και τη διάρκειά της» κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, πρόσθεσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο (...) Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να απειληθεί η νομιμότητά τους», υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

«Είναι απαραίτητο για εμάς να διεξαχθούν με εύτακτο τρόπο», με μια «μεγάλη ασφάλεια στον νομικό τομέα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα μια παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου 2019, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εισηγήθηκε από την πλευρά του μια «ευέλικτη» παράταση που θα φθάνει έως τους 12 μήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου και άρα θα ήταν υποχρεωμένο να συμμετάσχει σε αυτές.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand