Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση η πολιτική ισότητα, δηλώνει σύμβουλος Ακιντζί

Η πολιτική ισότητα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομοσπονδιακής λύσης διζωνικής, δικοινοτικής με βάση την πολιτική ισότητα, η οποία έχει συμφωνηθεί εδώ και 40 χρόνια, δεν είναι μια παράμετρος που μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων και ιστορίας του Τ/κ ηγέτη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμανί μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή για το Κυπριακό, όπου ανέφερε ότι "η υποχώρηση της ε/κ πλευράς από συμφωνημένα ζητήματα", δεν έχει προκαλέσει ανησυχία μόνο στην τ/κ πλευρά αλλά και σε τρίτες χώρες, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ ηγεσία δεν έχει προετοιμάσει τους Ε/κ εδώ και 40 χρόνια για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα.

Επειδή, ανέφερε η κ. Σαμανί, οι Ε/κ δεν είπαν ξεκάθαρα «δεν θέλω» ή «δεν είμαστε έτοιμοι», ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει έναν τελευταίο έλεγχο προθέσεων και ανέθεσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα στην Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία εργάζεται ώστε να διαπιστώσει εάν οι δύο πλευρές ομονοούν στους όρους αναφοράς και τις βασικές παραμέτρους, καθώς και εάν υπάρχει πρόθεση.

Η πολιτική ισότητα αναγνωρίσθηκε στις παραμέτρους του ΟΗΕ, είπε και πρόσθεσε ότι οι κοινότητες θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στους μηχανισμούς λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Η σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχώρησε από συμφωνηθέντα και αυτό το είδαν στο Κραν Μοντάνα και οι τρίτες πλευρές, ενώ δεν έδωσε καμία εναλλακτική. «Τώρα και οι τρίτες πλευρές εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί γίνονται υποχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα θέματα και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Μας αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα και το λένε».

Χαρακτήρισε άδικες τις επικρίσεις προς τον Μουσταφά Ακιντζί πως ο Ε/κ ηγέτης περίπου έχει αποδεχθεί τα δύο κράτη ενώ ο Τ/κ ηγέτης όχι, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί εναντίον των δύο κρατών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:26

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit
18:57
Κυπριακό στη συζήτηση Τζόνσον -Γκουτέρες στο περιθώριο του G7
18:18
Yπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Είχε απειλήσει κατοικίες
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand