Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο

Ξεχωριστός θα είναι ο φετινός Μάιος για την Ευρώπη αφού είναι ο μήνας των Ευρωπαϊκών εκλογών, αναφέρει ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και προγραμματίζονται σειρά εκδηλώσεων στην Κύπρο.

"Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, από άκρη σε άκρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, στην επέτειο της Διακήρυξης Schuman, της ιστορικής ομιλίας που έκανε στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος τότε Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman και η οποία έθεσε τις βάσεις του οράματος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", αναφέρει, σημειώνοντας πως καθώς πλησιάζουμε στην Κυριακή 26 Μαΐου, την ημέρα που οι Κύπριοι πολίτες θα πάνε στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο έχουν προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις για να τιμήσουν και να γιορτάσουν όλοι μαζί την Ευρώπη.

Την Πέμπτη 2 Μαΐου, 200 πολίτες άνω των 60 ετών είναι προσκεκλημένοι σε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι προσκεκλημένοι έχουν λάβει όλοι μέρος στις δράσεις του προγράμματος «Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ» το οποίο οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ηλικιωμένων πολιτών σχετικά με τα Ευρωπαϊκά θέματα. Το γεύμα στο Προεδρικό σηματοδοτεί την επίσημη λήξη του προγράμματος αυτού στην διάρκεια του οποίου οι ηλικιωμένοι επισκέφθηκαν πολλές γωνιές της Κύπρου, ενημερώθηκαν για τα έργα που έχουν γίνει κατά τόπους με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντίκτυπο των έργων αυτών στην καθημερινότητά μας.

Το Σάββατο 4 Μαΐου, στο προαύλιο του Δημαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία "Γιορτάζουμε την Ευρώπη" με τον Γιώργο Σαμπάνη και την ορχήστρα του, σε μια τρίωρη live συναυλία. Η συναυλία αρχίζει στις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ο Δήμος Λευκωσίας, με χορηγό επικοινωνίας το ΡΙΚ.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, η Ημέρα της Ευρώπης ξεκινά με την έπαρση της Ευρωπαϊκής σημαίας στο Δημαρχείο Λευκωσίας στην παρουσία μελών της κυβέρνησης και του διπλωματικού σώματος.

Πάντα στις 9 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στην Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα λειτουργήσει έκθεση με τον γενικό τίτλο «Μάθε τι σου προσφέρει η Ευρώπη» όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για ευκαιρίες που υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για εκπαίδευση, κατάρτιση, χρηματοδοτήσεις, κινητικότητα των νέων, εθελοντισμό και το πρόγραμμα Erasmus+. Την εκδήλωση διοργανώνει η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου και στηρίζουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Δίκτυο Πληροφόρησης Europe Direct, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και ο Οργανισμός Νεολαίος Κύπρου.

Στις 9 Μαΐου επίσης, στις 12 το μεσημέρι, στο Σπίτι της Ευρώπης, Βύρωνος 30, στην Λευκωσία διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν μια σειρά από σύντομα βίντεο στα οποία γνωστοί ποδοσφαιριστές – άνδρες και γυναίκες – εξηγούν γιατί θα ψηφίσουν στις Ευρωπαϊκές Εκλογές. Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές θα είναι παρόντες στην συνέντευξη. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται με την στήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ).

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7 το βράδυ, το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct στην Λευκωσία διοργανώνει στο Σπίτι της Συνεργασίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, δικοινοτική εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης με ενημερωτικά περίπτερα, ζωντανή μουσική τζαζ, δραστηριότητες για παιδιά κ.α.

Το Σάββατο 11 Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης και στην Λεμεσό. Στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο (Μόλος) της Λεμεσού, από τις 5 μέχρι και τις 8 το απόγευμα, θα γίνει μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα υπάρχουν επίσης περίπτερα ενημέρωσης για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, απασχόλησης και εκπαίδευσης ενώ οι πρεσβείες 14 Κρατών Μελών της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) θα έχουν τα δικά τους περίπτερα όπου θα προσφέρουν πληροφορίες για τις χώρες τους καθώς και παραδοσιακά ποτά και φαγητά.

Την εκδήλωση στην Λεμεσό διοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο Δήμος Λεμεσού, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Λεμεσού. Την εκδήλωση υποστηρίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στην πλατεία Selimiye στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα με καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα. Θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα με πληροφορίες για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, περίπτερα μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκές δράσεις καθώς και περίπτερα Κρατών Μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.