Κατά δημοψηφίσματος και ανάκλησης η Μέι - Νομοσχέδιο κατά του no deal οι βουλευτές

H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξακολουθεί να αντιτίθεται στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit «υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις», δήλωσε εκπρόσωπός της, ενώ συνεχίζεται από το πρωί η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι σύμφωνα με το νόμο αν δεν επικυρωθεί κάποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε η χώρα θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Τόνισε επίσης ότι η πρωθυπουργός «δεν είναι διατεθειμένη να ανακαλέσει το Άρθρο 50».

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της διακομματικής ομάδας βουλευτών που πέτυχαν να εξασφαλίσουν την άκαρπη, όπως αποδείχθηκε, διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών φέρονται να έχουν αποφασίσει πως για την ώρα δε θα διεξαχθεί και τρίτος γύρος ψηφοφοριών επί εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit.

Αντ’ αυτού κατέθεσαν το μεσημέρι στη Βουλή νομοσχέδιο στο όνομα της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, το οποίο αν εγκριθεί θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση του Άρθρου 50 πέρα από την 12η Απριλίου, ώστε να αποφευχθεί το ‘no deal’.

Το νομοσχέδιο αφήνει κενή την ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει να διαρκέσει η νέα παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Οι βουλευτές, που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της ημερήσιας διάταξης της Βουλής των Κοινοτήτων και για την Τετάρτη, σκοπεύουν να εξασφαλίσουν αύριο την έγκριση της Βουλής για συζήτηση και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου την Πέμπτη.

Αν το νομοσχέδιο όντως εγκριθεί από τους βουλευτές την Πέμπτη, τότε θα σταλεί άμεσα για το επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή των Λόρδων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί όντως να περάσει από όλα τα στάδια έγκρισης από την κάτω Βουλή μέσα σε μία ημέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εξηγώντας την κίνησή της η βουλευτής Υβέτ Κούπερ δήλωσε: «Είμαστε τώρα σε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση με έναν σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο για no deal σε δέκα ημέρες. Η πρωθυπουργός έχει ευθύνη να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει το πόσο μεγάλη παράταση νομίζει ότι χρειαζόμαστε για να διευθετήσουμε τα πράγματα».

Η ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι η 12η Απριλίου. Η απόφαση για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να έχει ληφθεί το αργότερο στις 10 Απριλίου, όταν και έχει συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:28

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand