2 Απριλίου: Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε στις 2 Απριλίου μετά απόσχετικήαπόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνώντο 2007.

Στην ΕΕ το 0,6% του πληθυσμού ενδέχεται να επηρεάζεται από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία τους με άλλους, οι οποίες μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής (όπως το σύνδρομο Asperger) αλλά και να επιφέρουν μορφή αναπηρίας. Συνήθως ο αυτισμός εμφανίζεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλο σημαντικό τομέα της καθημερινής ζωής.

Η ΕΕ συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, ούτως ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό. Προκειμένου να βελτιωθεί τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία της πάθησης αυτής, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με νέες θεραπευτικές αγωγές, παρέχοντας τη μεγαλύτερη ενιαία επιχορήγηση για τον αυτισμό στον κόσμο, μεταξύ άλλων με πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ από την Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα της ΕΕ. Επίσης, η ΕΕ στηρίζει ένα έργο στο πλαίσιο του οποίου μελετώνται η διάγνωση, οι παρεμβάσεις και οι τρόποι βελτίωσης της φροντίδας και στήριξης των ασθενών, με χρηματοδότηση άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα χρηματοδότησε ένα ευρύ δίκτυο για τη διερεύνηση των διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τα πρώτα στάδια της ζωής που οδηγούν στην εμφάνιση αυτισμού και για την κατάρτιση νέων ερευνητών. Επίσης, η ΕΕ βοηθά παιδιά με αυτισμό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός ρομπότ προγραμματισμένου να διδάσκει στα παιδιά αυτά πώς να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν συναισθήματα. Η ΕΕ βοηθά επιπλέον με την κατάρτιση επαγγελματιών και φροντιστών, με ένα έργο για την ανάπτυξη κατάρτισης βασικού επιπέδου για όλους τους επαγγελματίες, ούτως ώστε να στηρίξει τα άτομα με αυτισμό και την ενσωμάτωσή τους, με την κατάρτιση νηπιαγωγών όσον αφορά τον αυτισμό, ούτως ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και να προωθηθεί η ενσωμάτωση, και με ένα έργο για την παροχή κατάρτισης στους γονείς, με έμφαση στις θετικές προσεγγίσεις για τον αυτισμό.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:28

Τελευταιες Ειδησεις

24 Οκτωβρίου
Σημαντική νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:49
Η ΕΝΑΒ κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ, πρώτη νίκη για Προοδευτικό
20:45
Εκκωφαντική πεντάρα για τη Λίβερπουλ που διέσυρε τη Γιουνάϊτεντ
20:30
Επιστροφή στις νίκες για τον Απόλλωνα
20:06
Νικήτρια στο ελ κλάσικο η Ρεάλ
19:16
Τριάρα και κορυφή για την ΑΕΚ
19:04
Δύο ισοπαλίες στη Β' κατηγορία
17:39
8ος στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας ο Ηλίας Γεωργίου (βίντεο)
17:27
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 25 Οκτωβρίου 2021
17:21
Καδής: Στόχος να στηριχθούν όλοι οι πυρόπληκτοι της Ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας
16:07
Αυτές είναι οι αποφάσεις του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ
15:54
Αεροπορική επιδρομή στο δυτικό Τιγκράι εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας
15:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand