Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠ και της Ακαδημίας του Παρισιού

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού κ. Gilles Pécout, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, της 15 και 16 Απριλίου 2019.

Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στον τομέα της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Ο κ. Pécout είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη, κατά την οποία υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Ακαδημίας του Παρισιού.

Το Μνημόνιο έχει ως στόχο να θεσπίσει ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Ακαδημίας του Παρισιού για την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικής συνεργασίας, μέσω της εκμάθησης της ελληνικής και της γαλλικής γλώσσας και της καλύτερης κατανόησης του πολιτισμού της κάθε χώ ρας. Το Μνημόνιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας που υπεγράφη στη Λευκωσία, της 29 Οκτωβρίου 1969.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Χαμπιαούρης, κατά τη συνάντηση, τόνισε ότι μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν της άριστες σχέσεις των δύο χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο δρ Χαμπιαούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση του Γαλλο-κυπριακού σχολείου το 2012, στην ένταξη της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας το 2006 και στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως δεύτερης υποχρεωτικής ξένης γλώσσας, καθώς και στη συμπερίληψή της ως μάθημα επιλογής σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Της, τόνισε την εξαιρετική συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+, τη συνεργασία στον τομέα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη στενή συνεργασία της επιθεώρησης Γαλλικών της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ευχαρίστησε, τέλος, θερμά τον Πρύτανη της Σορβόννης για την αποδοχή της πρόσκλησής που του απηύθυνε και τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο της τιμά ιδιαίτερα.

Από πλευράς του, ο κ. Pécout υπογράμμισε τη μακρόχρονη κοινή ιστορία και της σχέσεις φιλίας των δύο χωρών και επισήμανε ότι η επίσκεψή του θα εδραιώσει τη συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας και θα ενισχύσει το όραμα για μια Ευρώπη της γνώσης και του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Pécout ανέφερε: «Επιδιώκουμε την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των σχολικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ακαδημίας του Παρισιού, μέσα από την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία της Κύπρου και της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Γαλλίας, και μέσα από την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών». Εξέφρασε, της, την επιθυμία του για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η γαλλική πλευρά στην αύξηση των Κύπριων φοιτητών στη Γαλλία και των Γάλλων φοιτητών στην Κύπρο. Σημείωσε, της, ότι η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Erasmus+, Marie Curie και Jules Verne θα ενδυναμωθεί περαιτέρω.

Ο κ. Pecout συναντήθηκε, ακολούθως, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, οΠρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, παρευρέθηκε στην υπογραφή Μνημονίου Διδυμοποίησης μεταξύ του Γυμνασίου Ακροπόλεως και του Γυμνασίου Queneau του Παρισιού. Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε: «Ηδιδυμοποίηση αυτή δίνει μια νέα ώθηση στη γενικότερη προσπάθειά της για μια εξωστρεφή εκπαίδευση […]. Είμαι βέβαιος ότι η διδυμοποίηση αυτή θα δώσει της ευκαιρίες για αμοιβαία μάθηση και θα ενισχύσει της σχέσεις μεταξύ των χωρών της, ισχυροποιώντας της προοπτικές συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προσφέρουν». Ο κ. Pecout, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η υπογραφή των Μνημονίων πλαισιώνει τον εκπαιδευτικό διάλογο ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των δύο χωρών και επιβεβαιώνει τη θέληση για συνεργασία μέσω προγραμμάτων δράσης της όφελος των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Τα μέρη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την ενθάρυνση της κινητικότητας των μαθητών και μαθητριών και την ενίσχυση της εκμάθησης της γαλλικής και της ελληνικής γλώσσας.
Το Πρόγραμμα του κ. Pecout, περιλαμβάνει, της, συνάντηση με της Πρυτάνεις τον Πανεπιστημίων της Κύπρου, παρουσία στη διδυμοποίηση του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Λύκειο Chaptal του Παρισιού, επίσκεψη στο Γαλλοκυπριακό σχολείο, ξενάγηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πηγή: ΥΠΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand