Ανησυχητικές οι διαπιστώσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας στη σύνοδο του ΔΝΤ

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται σήμερα στις ανησυχητικές διαπιστώσεις της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την πορεία της γερμανικής οικονομίας. 

Ειδικότερα, η εφημερίδα Χάντελσμπλατ με τίτλο «Προβληματικό παιδί, Γερμανία», σημειώνει πως το Ταμείο προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από την εμπορική διαμάχη με τον Τράμπ και υπογραμμίζει πως «εμπορικές διαμάχες, οι αβεβαιότητες λόγω Brexit ή το πρόβλημα δημοσίου χρέους της Ιταλίας – πολλοί πολιτικοί κίνδυνοι επιβαρύνουν τη διεθνή οικονομία. Μεταξύ αυτών, η Γερμανία υποφέρει ιδιαίτερα ως μεγάλη χώρα εξαγωγών».

Οι παράγοντες του Ταμείου παρατηρούν με ανησυχία την Ευρωζώνη, ειδικά σε ό, τι αφορά τις αδυναμίες που καταγράφονται τελευταία στη γερμανική οικονομία. Κατά τη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων, η γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας που θα περιορίζεται στο 0,5%.

Με δεδομένες τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω που καθιστούν πλέον σαφές ότι η τάση για τη γερμανική οικονομία είναι καθοδική, το ερώτημα που απασχόλησε τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον επικεντρώθηκε στο πόσο έντονη θα είναι αυτή η τάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «Έχουμε μία ανάπτυξη σε πιο αργούς ρυθμούς, αλλά παραμένει ανάπτυξη».

Πρόσθεσε δε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία «παράγονται κυρίως μέσα από πολιτικές διεργασίες», υπογραμμίζοντας ότι «Η αποστολή μας είναι να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις αβεβαιότητες». Και ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση, δηλώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα του παρουσίασε «αισθητή» ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο «η εικόνα της να είναι αυτή μίας δραματικής ανόδου», ενώ τόνισε ότι η παρούσα φάση εξασθένισης της γερμανικής οικονομίας είναι «προσωρινή».

Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στις εδώ και χρόνια εισηγήσεις του ΔΝΤ προς τη γερμανική κυβέρνηση να μην περιορίζεται στην ικανοποίηση για τη συσσώρευση δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αλλά να κινηθεί εντατικότερα προς την κατεύθυνση των δαπανών και επενδύσεων ή προς τη μείωση στη φορολογίας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία της.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη κατανόηση για αυτές τις εισηγήσεις, καθώς κατά την άποψή του εδράζονται σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, τονίζοντας ότι «έχουμε μία πολύ διασταλτική δημοσιονομική πολιτική», θέση που –σύμφωνα με την Χάντελσμπλατ- συμμερίζεται και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Σολτς στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ αντέκρουσε τις απαιτήσεις του Ταμείου για περισσότερες δημόσιες δαπάνες, προβάλλοντας τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και συνεπάγονται τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων.

Όπως σημειώνεται, αυτή η επιχειρηματολογία φαίνεται ότι είχε κάποια μικρή επίδραση στους κύκλους του Ταμείου, καθώς αναγνωρίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει περισσότερες κινήσεις προς την άνοδο των δημοσίων επενδύσεων. Ωστόσο, η εκτίμηση στην Ουάσιγκτον ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα παραμένει, και αυτό κυρίως λόγω και των διαρκώς επιδεινούμενων προοπτικών για την οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Δύο οδηγοί φέρονται να οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
09:01
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου
08:55
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand