Προδρόμου: Η γεωγραφία των Τριμερών καλύπτει την Ανατολική Μεσό

Το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών διευρύνεται διαρκώς και αναπτύσσεται αποτελώντας ήδη ένα διεθνές πρότυπο είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών που έχει ήδη αυτές τις μέρες εμπλουτιστεί με την πολύ σημαντική σχέση Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, με ιδιαίτερες μάλιστα προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, συμπληρώνεται με την περαιτέρω προώθηση της τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.
Με τον Λίβανο η συνεργασία συνεκμετάλλευσης στον τομέα της Ενέργειας, η μελέτη διακρατικής συμφωνίας για ενδεχόμενο για υποθαλάσσιο αγωγό, καθώς και η προώθηση διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διεθνής Συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης των ΗΕ επιτρέπουν στο εξής να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις μεγάλες προοπτικές της και η κυπρο-λιβανική σχέση.
Ταυτόχρονα, με τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανία η περαιτέρω προώθηση αυτής της σχέσης αναπτύσσει μια γεωγραφία των τριμερών σχέσεων που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.
Την Κυριακή, θα γίνει στο Αμμάν η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.
Το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών διευρύνεται διαρκώς και αναπτύσσεται αποτελώντας ήδη ένα διεθνές πρότυπο. Εκτός των καθ΄ αυτών πλεονεκτημάτων και του οφέλους για όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, ιδιαίτερα για την Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας ως ενός σταθεροποιητικού ευρωπαϊκού πυλώνα στην περιοχή, αλλά και η δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια.
Αυτό είναι τελικά που έχει αντίκρισμα και στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια πραγματική λύση του Κυπριακού που θα φέρει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία χωρίς την κηδεμόνευση της Κύπρου έξωθεν.
Η Ιορδανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και μέσα στον αραβικό κόσμο, για τις ισορροπίες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, ενώ έχει παίξει και παίζει ιδιαίτερο ρόλο μαζί με τον Λίβανο, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος. Η Κύπρος, μάλιστα, συμμετέχει και με οικονομική συνεισφορά στα σχετικά προγράμματα στήριξης μέσω των ΗΕ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται στην επίσκεψη από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Με την ευκαιρία της τριμερούς, στο Αμμάν θα έχουμε και διμερείς συμφωνίες και συγκεκριμένα θα υπογραφούν Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.
Ταυτόχρονα προωθείται για το άμεσο μέλλον η πολύ σημαντική Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.
Ενδεικτικό της επιτυχίας της τριμερούς αυτής σχέσης Κύπρο – Ελλάδας – Ιορδανίας είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ήδη για συμμετοχή από άλλες αραβικές χώρες.
Υπάρχει μάλιστα και ενδεχόμενη διεύρυνσης ήδη σε τετραμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο με συμμετοχή άλλης γειτονικής χώρας.
Την ερχόμενη βδομάδα, 16-18 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία. Έχει ιστορική σημασία αυτή η επίσκεψη, διότι είναι η πρώτη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου στη Γεωργία.
Αποσκοπούμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των ήδη πολύ φιλικών σχέσεων που διατηρούμε με μια χώρα η οποία έχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή του Καυκάσου και βρίσκεται ήδη σε σχέση σύνδεσης με την ΕΕ με ζώνη ελευθερίας συναλλαγών. Και αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων, των εμπορικών και άλλων συναλλαγών. Η Γεωργία είναι, εξάλλου, μια χώρα με την οποία μας ενώνει το ομόδοξο, αλλά και ιστορικές καταβολές, αφού είναι γνωστή η έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου από την αρχαιότητα.
Κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Γεωργία θα ανασκοπηθούν και θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και προς τούτο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Εξάλλου, η Κύπρος ενδιαφέρεται και μπορεί να ενισχύσει τη σχέση της Γεωργίας με την ΕΕ.
Θα ακολουθήσει την Αγία Εβδομάδα μια πολύ Σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα για την οποία θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand