Η Βουλής ενέκρινε ψήφισμα για το πόρισμα του Συνεργατισμού από την Ερευνητική Επιτροπή

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα για το πόρισμα του Συνεργατισμού από την Ερευνητική Επιτροπή το οποίο κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Υπέρ τάχθηκαν 32 βουλευτές και κατά 17. Υπήρξαν, επίσης, 3 αποχές.

Στο ψήφισμα καλείται η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία να συνεχίσουν την διερεύνηση και να οδηγήσουν τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Καλούνται, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών να τερματίσουν την περιφρόνηση απέναντι στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής και να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν και η Κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής.
Ενώπιον της Ολομέλειας κατατέθηκε και σχέδιο Απόφασης από την Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους, το οποίο εάν τύγχανε έγκρισης θα είχε νομική ισχύ, δεσμευτική για την κυβέρνηση. Υπέρ τάχθηκαν 4 βουλευτές, κατά 46 ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές.

Η Βουλή απέρριψε, επίσης, σχέδιο απόφασης που κατέθεσε ΕΛΑΜ.

​Στην συζήτηση που προηγήθηκε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τα σχέδια Απόφασης της Συμμαχίας και των Οικολόγων, με τα οποία ζητείται η ανάληψη ευθύνης από τα κόμματα, υπέδειξε ότι υπάρχει το άρθρο 67 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να διαλυθεί η Βουλή, με υπερψήφιση από 28 βουλευτές. Ιδού η Ρόδος ιδού και η ευθύνη, να πάμε σε εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε γιατί να μην ζητήσουν και την παραίτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης μίλησε για προμελετημένο έγκλημα, προσθέτοντας ότι το κόστος από την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαρακτήρισε μνημείο κακοδιαχείρισης τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού. Το σχέδιο Απόφασης, είπε, αποδίδει στην ορθή τους διάσταση τα γεγονότα

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι ποινικές ευθύνες υπάρχουν και πριν και μετά το 2013.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, αναφέρθηκε σε κοινή ανακοίνωση, πριν από μερικά χρόνια, του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, για κοινό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές σε Συνεργατικά της Λευκωσίας.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι το κίνημα θα υπερψηφίσει το ψήφισμα, με εξαίρεση το αίτημα για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, γιατί είναι άδικο.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, υπενθύμισε την πρόταση νόμου, για υποχρεωτική υλοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών επιτροπών.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι η δική τους απόφαση, καταλογίζει ευθύνες σε όλα τα κόμματα και όχι μόνο στην Κυβέρνηση, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, ανέφερε ότι θα ψηφίσει και τις τρεις αποφάσεις της Βουλής, θεωρώντας ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή, ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand