Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, επιφέροντας πλήγμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρουσιάζει διαρκώς το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ως απειλή για την αμερικανική οικονομία.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 621 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 12,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ξεπέρασε τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η επίδοση στην κατηγορία των αγαθών, όπου το έλλειμμα εκτοξεύτηκε σε ιστορικό ρεκόρ της τάξης των 891 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα, που έχει δεχτεί πλήθος επιθέσεων από τον κ. Τραμπ για τις εμπορικές πρακτικές της, ήταν «υπεύθυνη» σχεδόν για το ήμισυ του ελλείμματος στα αγαθά, καθώς το «κενό» ξεπέρασε τα 419 δισεκ. δολάρια.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ στα αγαθά σε σχέση με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου – αυξήθηκε αθροιστικά κατά περισσότερα από $61 δισεκατομμύρια.

Τα εμπορικά στοιχεία ενδέχεται να αναδειχτούν σε αδυναμία του κ. Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, όμως συνεργάτες του έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι ο Λευκός Οίκος κινείται με το βλέμμα στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει ήδη επιβάλει αυξημένους δασμούς σε εισαγωγές αξίας σχεδόν 300 δισεκ. δολαρίων, στοχεύοντας πρωτίστως κινεζικά προϊόντα. Έχει απειλήσει με περαιτέρω μέτρα εάν το Πεκίνο και άλλοι εταίροι, όπως η ΕΕ, δεν διευκολύνουν την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στις αγορές τους.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο φέρεται να είναι κοντά σε διμερή συμφωνία για την επίλυση των εμπορικών διαφορών τους, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg και της «Wall Street Journal».

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand