Ο Τάκης Χατζηγεωργίου για τα ευρωτουρκικά

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ήταν ομιλητής σήμερα σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης VOCAL EUROPE με θέμα την Τουρκία που έγινε στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση εστίασε στις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει των τουρκικών εκλογών της 31 Μαρτίου, των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου καθώς και της επικείμενης ψήφισης της Έκθεσης Προόδου για την χώρα την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Στην συζήτηση μαζί με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ ήταν επίσης οι ακαδημαϊκοί Cengiz Aktar (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Steven Blockmans (Center for European Policy Studies), η Sarah Lambert της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης καθώς και ο ευρωβουλευτής Geoffrey Van Orden.

Στην παρέμβαση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων αφορά την αντίληψη και διαχείριση του μεγέθους της Τουρκίας. Πρωτίστως από την ίδια και δευτερευόντως από μερικά κράτη -μέλη. Που μέχρι πρότινος κρύβονταν πίσω από το κυπριακό μη φανερώνοντας τις πραγματικές τους ενστάσεις. Τόνισε επίσης ότι «η τρέχουσα τάση (τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή) για αντικατάσταση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης δεν επιλύει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν. Αντιθέτως δίδει λευκή επιταγή στην Τουρκία για αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ . Πράγμα που ισοδυναμεί με ‘ένταξη’ χωρίς υποχρεώσεις».

Σημειώνεται ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου συμμετείχε στην συζήτηση υπό την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου τη Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας καθώς και ως σκιώδους εισηγητή για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία.

Η VOCAL EUROPE είναι μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Ιράν και την Ρωσία.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:00

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ισραήλ
21:30
G7: Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα
21:07
Kανένας θάνατος- 33 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:35
G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια και την προστασία του κλίματος
20:17
Mπάιντεν:Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων
20:00
Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
19:48
Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί «ιερή υποχρέωση» την υπεράσπιση συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση
19:00
Νεκρός εντοπίστηκε 75χρονος που έπεσε σε χαράδρα στο Τρόοδος
18:31
Μακρόν: Η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα»
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι
17:58
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand