Ελλάδα, κτηματαγορά, Λετονία και εμβάθυνση ΟΝΕ στην ατζέντα του Eurogroup

Οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα, την κτηματαγορά στην ευρωζώνη, το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Λετονίας και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης είναι τα θέματα στην ατζέντα του Eurogroup, που συνεδριάζει στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, η Κομισιόν θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τα κύρια πορίσματα της δεύτερης αποστολής της ενισχυμένης εποπτείας για στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στις 11 Ιουλίου, η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση για την ενεργοποίηση του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας για την Ελλάδα που τέθηκε σε ισχύ μετά το πέρας του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης επιτήρησης επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, και τις δεσμεύσεις πολιτικής μετά το πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε από την Ευρωομάδα του Ιουνίου 2018.

Επιπλέον το Eurogroup θα συζητήσει τις εξελίξεις στην κτηματαγορά στην ευρωζώνη με βάση ένα τεχνικό σημείωμα της Κομισιόν και μια προφορική παρουσίαση από τον Lars E.O. Svensson, καθηγητή οικονομικών επιστημών της Στοκχόλμης και πρώην Αναπληρωτή Διοικητή της Sveriges Riksbank. Οι εξελίξεις των αγορών κατοικιών έχουν καίρια σημασία για τη μακροοικονομική σταθερότητα και, ως εκ τούτου, για την οικονομική ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Λετονίας για το 2019, με βάση τη γνωμάτευση της Κομισιόν. Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης αναμένεται να αντικατοπτριστεί σε μια δήλωση του Eurogroup.

Τέλος, σε συνέχεια της εντολής της Συνόδου Κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου, το Eurogroup σε περιεκτική σύνθεση (27 Κ-Μ) θα συνεχίσει να συζητά για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι Υπουργοί θα ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ και τα κράτη μέλη του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Συναλλαγών (ERM ΙΙ) σε εθελοντική βάση, με επίκεντρο τις πτυχές που σχετίζονται με τις δαπάνες.

Πηγή: (KYΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:04

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Αύξηση διασποράς κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο αλλά σταθερή η τιμή R
16:38
Οι αντίπαλοι των κυπριακών ομάδων
16:27
Εγκαθίδρυση Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ»
16:24
Πιθανός ημιτελικός μεταξύ Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά στο Γουίμπλετον
16:18
"Για το ωραίο και τ' αληθινό", η ΚΟΕ τίμησε την ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου
16:13
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Φον Ντερ Λάιεν: Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Την απογοήτευσή του για τους όρους που έθεσε η Τουρκία στη Γενεύη εξέφρασε στον Α. Γκουτέρες ο ΠτΔ
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand